Last news in Fakti

19 Декември, 2011 11:23 1 257 2

Година условно и глоба за снахата на Цар Киро

  • цар киро-
  • кирил рашков-
  • констенурки-
  • софия христова

София Христова призна, че е отглеждала незаконно костенурки

Година условно и глоба за снахата на Цар Киро - 1
Снимки: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд одобри споразумението, сключено между Окръжна прокуратура-Пловдив и снахата на Кирил Рашков - 34-годишната София Христова, с което й беше наложено наказание една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лв. за престъпление по чл. 278Д, пр. 3, НК.

Христова се призна за виновна в това, че в периода 27 май 2011 г. – 16 ноември 2011 г. в местността „Изгорялата воденица” в землището на с. Катуница противозаконно е държала 33 бр. сухоземни костенурки, като три от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са екземпляри от Червения списък на Международния съюз да защита на природата и 30 бр. от вида шипоопашата костенурка, които са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.

Костенурките бяха намерени след 3-дневните огледи в сараите на Рашкови в средата на ноември. Тогава полицаи и археолози от асеновградския музей издирваха заровени ценности с металотърсачи. Бяха намерени само 3 оброчни плочки и 33 живи костенурки от изчезващи видове. 3 от тях са от вида шипобедрени, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Останалите са шипоопашати и са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.
След като разследващите ги намерили, животните били транспортирани с кола на прокуратурата до спасителния център на екоорганизацията "Зелени балкани" в Стара Загора.

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване. Костенурките са отнети в полза на държавата и предадени на Центъра за костенурки към фондация „Гея Челония“ с. Баня, област Бургас.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роско

    1 0 Отговор
    само така
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    samo taka za tia samozabravili se m....i