Last news in Fakti

24 Януари, 2012 11:04 1 009 0

„Софийски имоти“ пак не тръгна

  • софийски имоти-
  • владимира янева

Делото „Софийски имоти“, заради който председателят на Софийския градски съд Владимира Янева беше проверявана за конфликт на интереси, не успя да тръгне по същество и при новия съдия-докладчик Мими Петрова.

Двама от подсъдимите поискаха време, за да упълномощят свои защитници, което направи невъзможно даване ход на делото. Заради ангажираността на останалите адвокати процесът ще продължи в началото на април.

Това е едно от делата за злоупотреби в общинското дружество. То се движеше между прокуратурата, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд близо две години, докато Владимира Янева не реши да си направи отвод от него и така по силата на случайното разпределение то беше дадено на съдия Мими Петрова.

На предишното заседание през ноември делото също не тръгна. Адвокатите на 12-те подсъдими поискаха обвинителния акт да бъде върнат на прокуратурата с мотива, че той е неясен и в него има противоречия.

Така например за тях не става ясно откъде се появяват сумите, които са посочени като щети. Ина Лулчева, която е адвокат на бившия директор на дружеството Тошко Добрев, посочи сделка в обвинителния акт, по която при предварителния договор имот е оценен на 1 236 000 лв., според експертиза цената на имота е 1 340 890, а като вреда е посочена сумата от 81 000. Така не става ясно откъде се появяват точно тези 81 000 лв.

Новият съдия докладчик Мими Петрова отказа. Тя се мотивира с това, че има определение, което отменя връщането на обвинителния акт, постановен от Владимира Янева. Тя обвини адвокат Лулчева в недобросъвестност, тъй като прави своите възражения сега, а не при предявяването на материалите. От това, според сегашния съдия, негативи е търпял и предходният съдебен състав.

След като чу това решение, адвокат Лулчева поиска отвод на съдебния състав с мотива, че е предубеден, но Мими Петрова прецени, че няма основания за това, че съставът не е заинтересован от изхода на делото и отказа да се отведе.

Делото обаче така и не тръгна, тъй като адвокатът на бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев има и друг служебен ангажимент по същото време.

Добрев е основен подсъдим по делото. Преди дни беше осъден на 4 години затвор за неизгодни сделки с имоти, собственост на общинското дружество, сключени по време на неговото управление. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА