Last news in Fakti

19 Април, 2012 14:28 10 895 22

Потвърдиха присъдата на Кирил Рашков

  • рашков-
  • присъда-
  • кирил рашков-
  • катуница
Потвърдиха присъдата на Кирил Рашков - 1
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Кирил Рашков, съобщиха от съда.

Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011г. в с. Катуница, област Пловдив се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК.

Окръжният съд е приел за неоснователно възражението на защитата за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при оценката на събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Присъдата на Асеновградския районен съд е потвърдена и в частта, с която подсъдимият Кирил Рашков е осъден да заплати на всеки от пострадалите – Веселин Христов и Иванка Петрова обезщетение в размер на по 2 000 лева за претърпените неимуществени вреди от престъпленията.

Според магистратите действията на Рашков са умишлени и от тях са настъпили обществено-опасни последици. Без да бъде предизвикан от някой от пострадалите, съзнателно е създал ситуация, в която е демонстрирал активна словесна агресия спрямо Христов и Петрова. Кирил Рашков е обиждал потърпевшите, отправял им е закани за убийство, показал е и нож, намиращ се от дясната страна на колана му.

В становището на магистратите се посочват още като отежняващи вината обстоятелства завишената степен на обществена опасност на извършените престъпления, както и открито нарушаване на разпорежданията на полицаите за несъздаване на условия за етнически конфликти в селото. Според съда Рашков е провокирал лично среща с Веселин Христов.

Решението на Пловдивския окръжен съд не подлежи на обжалване и протест. 

Три години и шест месеца лишаване от свобода за Кирил Рашков определи Асеновградският районен съд на 23 януари.

От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които Кирил Рашков е лежал в ареста. Съдът определи Цар Киро да изплати обезщетение по гражданските искове на ищците Иванка Петрова и Веселин Христов - по 2 000 лева на двамата.

Срещу Рашков бяха повдигнати две обвинения - затова че на 23 септември в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Веселин Христов е вуйчо на убития на 23 септември Ангел Петров, а Иванка Петрова е настойник.

Заканата е отправена няколко часа преди 19-годишният Ангел Петров да бъде премазан от хора на Рашков, което предизвика масови протести и размирици в Катуница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малееее

    6 0 Отговор
    срамота
  • 2 haho

    9 0 Отговор
    Смърт за циганина.
  • 3 Кирил

    9 0 Отговор
    СМЪРТ! това е присъдата!
  • 4 кик

    2 0 Отговор
    зна4и ще лежи или на боровец при техните роднини м....ли или нейде по 4ерноморието защото здравето му е застрашено......зимата на боровец лятото на златни пясъци.... а ако се покае съдът даже и обещетение ше му плати.....нищо ново все пак те са следващото племе дето ше живее тука
  • 5 кик

    2 0 Отговор
    до 3 е как смърт?нали избори идат лумпена пак ше иска лесно и ефтино да задържи власта
  • 6 jamba

    1 1 Отговор
    abe hola ne vijdate li 4e balgarina e d.pedavec i ciganina niama da gi izlegi a plus tova dogodina idvat parlamentarni izbori 6te plati na niakoi toi ne si jali parite li4no go poznavam prez 1985g biah v edna kilia s nego v st.zagora togava pomislihme 4e niama da izleze no 4oveka si e 4ovek i si pla6ta men me osadiha za neizpalnenie na zapoved politi4eski po-ve4e ot nego A 4ESTITOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
  • 7 соти

    6 0 Отговор
    СРАМ-ПОЗОР-.............................................РЕЗИЛ.....Каде са човешките права -----или само циг..е имат права????????? Геноцид за Бьлгарския род!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хитлер

    6 0 Отговор
    На сапун .
  • 10 Химлер

    7 0 Отговор
    Които има акъл да се маха от тая скапана държава
  • 11 фжрр

    2 2 Отговор
    е.атти държавата
  • 12 karoto vale

    4 0 Отговор
    do jivot
  • 13 медиатор алфа

    3 0 Отговор
    Как стреснато гледа от снимката милият. Мамина гугутка. Ще има "Елате пиленца при батко, да ви цунка сладко, сладко... "
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    samo taka za m....la
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 йордан стойков

    0 0 Отговор
    napravo na sapun go pravete
  • 19 КРАЛИ МАРКО1

    0 0 Отговор
    ВСЯКО НАЧАЛО ИМА И КРАЙ " и за царете "
  • 20 КОМПАНИЯТА

    0 0 Отговор
    Трябва да се случи в БЪЛГАРИЯ,кристалната нощ!О.З.ресурса
    разполага с много високо квалифицирани кадри!............................
    ......показателен пример на малко ниво:с.Подем,Плевенска обл.
    тероризираното местно население се организира и запалва 18 къщи цигански,бой и сега това село е чисто и спокойно и хората
    нямат проблеми.Циганите не съществуват там!!...............знаем,че ще бъдем бъдем упракнати за
    дескриминация,но НИЕ сме от останалите малко БЭЛГАРИ и това е
    нашето становище!,защо да ги галим с перце, според ЕС,тези ,които не искат да се интегрират,а само създават проблеми!
  • 21 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Нека полежи циганина малко по затворите, за да му дойде акъла, че започна да се прави нещо на много велик със заплахите си. Какво ви е виновна държавата ? Циганите са навсякъде и се размножават като хлебарки. Аз не виждам причина да обвинявате държавата, защото нищо не можем да направим. Циганинът си е циганин и такъв ще си остане.
  • 22 Teрвел

    0 0 Отговор
    Не трябва да гласуват хора които нямат 8-ми клас . Гласовете на грамотните и образовани ,да имат същото значение както на цигани доведени за няколко лева .И после стария нов президент 10г.Браво! Цигански барони,Сарай,престъпници и какви ли не.Издават смъртни присъди. Срам!