Last news in Fakti

19 Юли, 2012 17:19 33 137 41

Мехди Гезали ли е камикадзето от Бургас? (Обновена в 22:12 ч.)

  • бургас-
  • атентат-
  • мехди гезали

МВР категорично отрече

Мехди Гезали ли е камикадзето от Бургас? (Обновена в 22:12 ч.) - 1
Снимка: Фейсбук

Преди минути в интернет се появиха снимки на предполагаемия терорист – Мехди Гезали. Той е роден на 5 юли 1979 година в Стокхолм, Швеция.

Баща му е алжирец, а майка му финландка. Той е израснал в шведския град Йоребру, показва справка в интернет.

Гезли е посетил Пакистан, за да учи ислямско право преди 11 септември 2001 година. Бил е арестуван на 01.12 2001 година.

На 8 юли 2004 г. Гезали е бил освободен под попечителство на правителството на Швеция, тъй като той вече се счита, че не е заплаха за САЩ.

През 1999 г. е първият му сблъсък с правосъдието. Той лежи в затвор в Португалия. Между 28.08 до 10.10. 2009 г. Гезали е задържан с група от западни туристи в Пакистан по обвинение за тероризъм и връзки с Ал Кайда.


Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината, заявиха от пресцeнтъра на МВР, малко преди 22 ч. .

Некоректно е публикуването на факти без те да бъдат потвърдени от Министерството на вътрешните работи или други компетентни институции.

Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава.
И в този случай МВР ще спази принципа за прозрачност и своевременно ще обяви резултатите от разследването, се казва в съобщението.

МВР обаче не е потвърдило истинността на снимките. Имаме вече ДНК профил на камикадзето. Това съобщи в 16:00 часа министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в Бургас. Резултатите от ДНК профила и пръстовите отпечатъци са пуснати на информационния обмен на правоохранителните служби в света.

Имаме версии за държави, съпричастни с този терорист, заяви Цветанов, но не пожела да ги упомене, за да не попречи на разследването. Той каза, че засега не може да каже категорично от коя държава е влязъл терористът.

Анкара няма информация заподозрения за кървавата баня в Бургас да е влязъл в България

през турската граница. Това заяви външният министър професор Ахмет Давутоглу по време на конференция в истанбулски университет.

Според Ницан Нуриел, бивш ръководител на израелското бюро за борба с тероризма, атентаторът вероятно е бил избран от мюсюлманската общност в България или пък е влязъл в родината ни през Турция.

Германският външен министър Гидо Вестервеле предупреди Израел да не си прави прибързани изводи

и да не обвинява никого без доказателства за атентата в Бургас.

"Няма никакви данни за извършителите. Израел би трябвало да бъде внимателен в коментарите си за атаката", каза Вестервеле. Той осъди бомбената експлозия.

Още вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак обвиниха за атаката Техеран, но Ислямската република официално опроверга обвиненията.

През последните няколко месеца бяха замислени редица атаки срещу израелски мишени в Азия и Европа, всяка от които беше свързана с Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз

    1 0 Отговор
    Кьорфишек за балъците.

    Коментиран от #3

  • 2 Цветомир Попов

    1 2 Отговор
    Не ми прилича на камикадзе , ама то кой ли прилича и по какво се различава от обикновения човек.
  • 3 Никой

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз":

    Мале тези терористи
  • 4 Д.Иванов

    1 0 Отговор
    Интересно кой и с каква ли цел пуска по лъжичка в медиите подобна съмнителна информация...
  • 5 Кирил Тодоров

    2 3 Отговор
    Цветанов, бъди нормален! Подай си оставката!
  • 6 georgi

    0 1 Отговор
    Не виждам смисъл подобна информация да не е истина... реално има ли значение дали е бил Мехди Гезали или някой друг? Изглежда съвсем нормален.
  • 7 besilka

    3 0 Отговор
    Ако го бяха обесили веднага за тероризъм, нямаше сега да има толкова жертви! Никаква търпимост към ислямистите!!!
  • 8 Бай ти Ганьо

    5 2 Отговор
    Ако някой реши да го направи, няма кой да го спре. Като се обърне колата пътища много. Мразя фанатиците. Независимо какви са-ислямисти,християни,комунисти или фашисти.
    Цветанов, не си подавай оставката! Много хора ви мразят с Бойко,
    защото им сритахте задниците.Вие възвръщате държавността.
  • 9 Никола

    1 2 Отговор
    трябва да се премахнат всички крайни организации и всички крайни убеждения(най вече в собствените им държави) , за да не се стига до смъртта на хора. Примера не е много далеч във времето- като например Втората световна война.

    Коментиран от #15

  • 10 normalen

    1 0 Отговор
    името ви абсолютно отговаря на биестящото ви писание
  • 11 васил димчев

    2 1 Отговор
    Най ненормалното в случая е правителството. Дори и капка достойнство да имаха тия щяхме да сме свидетели на оставки. Безотговорност, нахалство, лъжи и безочие по ГЕРБОВСКИ. Къде на камерите са ДЮНЕРИТЕ на ТИКВАТА - СРАМ и ПОЗОР за майка България.

    Коментиран от #12

  • 12 Stoyan

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "васил димчев":

    Заменяш думата "правителство" или "държава" с "нас" и всичко си идва на мястото.
  • 13 Иванов

    0 0 Отговор
    Въпрос: Има видеозапис на атентатора и е въпрос на елементарна компютърна обработка, за да имаме негова портретна снимка?
    Защо никой не разпространява в световните медии такъв портрет?
  • 14 Пламен Трайков

    1 0 Отговор
    promili sa mu mozaka dori i na tova inteligentno mom4e.nikoi ne e zastraxovan ot tova zlo.
  • 15 Данаил Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Никола":

    Това не е ли малко крайно ?А?
  • 16 gost

    1 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ АРАБИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ ОРГАНИТЕ НА ВЛАСТТА,ДА СЕ ДЪРЖАТ ИЗ КЪСО,ТОВА МЮСОЛМАНЧЕ НЕ Е БИЛО САМО ТУК.ТРЯБВА ДА СЕ ДЕИСТВА ПО ТВЪРДО С ТИЯ ХОРА ТУК И В ЕВРОПА
  • 17 Дядо

    1 0 Отговор
    Присъдата за терорист е ЕДНА И СЕ ИЗПЪЛНЯВА НА МЯСТО
  • 18 Пламен Трайков

    1 0 Отговор
    абе Никола фашизма не е ли крайна организация?
  • 19 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Абе Николчо ти някъкъв нов обществен строй ли искаш да създадеш що ли?А относно Втората световна нали знаеш,че Германците са я започнали заедно с Руснаците а те не са били крайна организация.Та като,че как предлагаш да стане аджеба тази работа с изчистването на крайните организации?Да построим пак газови камери ли що ли?
  • 20 Chepo

    0 1 Отговор
    Toq put se izlojihme na svetovno nivo, da ni vidi celiq svqt kolko ni e "kompetentno" pravitelstvoto i durjavata.....Qzuk za horata leka im prust.
  • 21 николай маринов

    1 1 Отговор
    Уж дюнерите на всеки ъгъл ни закриляха , а то какво стана ? Чудя се какви ла..а още трябва да из.ерат пожарникаря и компания за да му светне на българина , какви негодници го управляват.
  • 22 volen siderov

    1 0 Отговор
    spored men tryabva da se postapi kato hitler
  • 23 ................

    2 0 Отговор
    Най-после нещо интересно да се случи в държавата.
    Не може само да се откриват магистрали и да се режат лентички.
    И нафтата е пак 2.66.
  • 24 .................

    2 0 Отговор
    Замирисва ми на 11 септември! Както после се оказа американците сами бяха виновни за атентата,сами го бяха направили,за да имат оправдание за предстоящата война в Афганистан и Ирак!Сега им трябва причина за да могат спокойно да истребят иранците и да вьвлекат и другите дьржави в кьрвавата мелница!!!
  • 25 .....................

    1 0 Отговор
    защо в бьлгария?Ами защото им трябваше неутрална територия,кьдето евреите са добре дошли !!!През юни тази година някои от големите дьржави не се сьгласиха да ударят иран!Сега остава ощне няколко атентата да организират да кажем един някьде в русия,после в китай и работата ще е готова,ще обвинят иран и хайдеееее!!!А това че водят невинният народ на заколение не е важно,всички средства са оправдани! И никой няма да раследва случая с истинският извьршител на атентата!!!И кой според вас стои зад всичко това...Иран или Израел........................Аз живея на границата с Иран и всеки ден виждаме делегации от разни дьржави в тази територия...И не е ли странно това че преди две седмици на тази граница имаше израелска делегация с около 15 джипа,на всички имаше израелски знамена и всичките шофьори бяха жени................................
  • 26 Milen

    0 0 Отговор
    Ей, големи т...нгери има тука! Все правителтсвото това, правителството онова. Задремала работа сме си хората и всеки си мисли, че такива работи не се случват тук! Явно ще трябва да се събудим!
  • 27 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Де бре хора , не е бил камикадзе. Експерт по тероризъм обясни по БТВ че взривът е станал ВЪТРЕ в багажното отделение на автобуса.
    А колкото до Израел - ми те неудържимо искат да нападнат Иран така че ........
  • 28 кик

    0 0 Отговор
    за съжаление пове4ето писаници тук са глупости
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Замириса на опит за разваляне на вътрешното спокойствие на страната.И НИКОЙ НЯМА ДА ОТКРИЯТ В КРАЙНА СМЕТКА,ОСВЕН НЯКОЙ ДА СИ ПРИЗНАЕ НА ПАРИЧНА ВЪЗОСНОВА.
  • 31 Коленцето

    0 0 Отговор
    То тоя е толкова грозен, че не знам как преди 33г. Майка му не го е утрепала... Който и да стои зад това, осъждам остро този акт!
  • 32 PlimP

    0 0 Отговор
    тоя малко ми прилича на Бг младеж , на който му е писнало да мизерстава и да бачка за кирливи 500лв на месец и просто е решил да си изкара яда по някакъв начин
  • 33 nobus

    0 0 Отговор
    Всички грешат! Това не е мъж, а жена. Вижда се ясно че е правистка. /отпред е права, няма ц.ци/
  • 34 даниел данков

    0 0 Отговор
    мисля чекитое направил атентата е внимавал дане разбуни българското осило/затова пострадаха израелци/ коетое жалко .даумират хора заради скапани ходжи и попове/иразнитам други
  • 35 наталия

    0 0 Отговор
    Да не се смята като ксенофобия или расизъм ,но чужденците в България трябва да бъдат държани под око .Не всеки дошъл у нас трябва да има повече права от българите ,защото напоследък е точно така Всеки дошъл незнайно от къде започва да налага собствения си ред и претенции.Някакви безумни искания за толерантност и още какво ли не Когато българин отиде в чужбина на него гледат като на носорог и той е длъжен да се съобрази със всичките им закони и порядки А тук какво става? Чужденците вечно са толерирани от криво разбрано гостоприемство. Гостът е длъжен да се съобразява с домакина А ако не му харесва реда в къщата на домакина да си стои у дома! Достатъчно е човек да се разходи по улица "Цар Симеон" или то пазара ,за да се увери че чужденци в България са българите.
    АКО СМЕ ПО-ВНИМАТЕЛНИ НЯМА ДА ИМА АТЕНТАТИ и НАЙ-ВЕЧЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ ЧИИ ПОСЛАНИЦИ ГОНИМ ОТ СТРАНАТА СИ !
  • 36 Светлана

    0 0 Отговор
    Подкрепям предишния коментар. Станахме чужденци в собствената си държава! В същото време името "българин" в "цивилизована" Европа се превърна в синоним на бандит ,крадец ,убиец.И това само заради нечия приумица в документите за самоличност да не пише етнос Аз не желая да ме сравняват с крадливите циганки пред катедралата в Мадрид ,защото не е едно и също "българин" и "български гражданин" Защото български гражданин може да бъде и някой ескимос ,но той никога няма да бъде БЪЛГАРИН
  • 37 Българин

    0 0 Отговор
    Ненормално мюсюлманско к...ле!
  • 38 Мислещ

    0 0 Отговор
    Аз пък питам как така един човек ще се щура по летището толкова дълго време ,напред ,назад ,пак напред и пак назад ? И никой няма да види ,че той не посреща и не изпраща никого ! Не сяда и не си купува нищо,неспокоен е ,не гледа никого ,прикрива лицето си ! КЪДЕ Е БИЛА ОХРАНАТА? Или знаят само да се репчат на протестиращите срещу изсичането на гори и паркове!
  • 39 Ная

    0 0 Отговор
    да бе всеки психолог малко който е в час ще разбере че това не е камикадзе! Цецо ако иска да се прави на инетресен друг въпрос! не сме толкова прости колкото му изглеждаме на великия физкултурник айде моля ви се !
  • 40 Васил

    0 0 Отговор
    Според мене е дело на руската мафия в България.Никой не знае колко от тях и къде живеят в България.
  • 41 Стефан Красимиров

    0 0 Отговор
    Уважаеми сънародници,

    Преди да напишете каквито и да е било глупости, помислете малко, не прибързвайте с вашите "експертни" заключения;)

    Нека да не се правим както винаги на "психолози" и "специалисти по всички въпроси", а да оставим, наистина специалистите от МВР с колегите им от чужбина и правителството ни, да си свършат спокойно работата.


    Нека в такива трудни за страната ни моменти сме солидарни и да не обвиняваме отделни хора или група хора, било то български или чужденци.

    Тук таме чета изявления от сорта: "Има връзка с български мюсюлмани".

    Уважаеми сънародници,

    Българските мюсюлмани може да са всичко, но не и убийци, или сътрудници на атентатори, терористи и прочее...

    Толкова много години, като се започне от "татово" време, та до днес, и български граждани: християни и мюсюлмани, арменци и еврей, турци и цигани, руснаци и прочее, живеят и работят в мир и дружба, децата им учат заедно, дружат,общуват, по дискотеки танцуват, родителите не правят разлика, няма дискриминация и прочее примери?! Кому са нужни тия глупости?

    Ето какво казва:

    Германският външен министър Гидо Вестервеле предупреди Израел да не си прави прибързани изводи

    и да не обвинява никого без доказателства за атентата в Бургас.

    Прав е!

    Светлана е написала:

    Станахме чужденци в собствената си държава! В същото време името "българин" в "цивилизована" Европа се превърна в синоним на бандит ,крадец ,убиец.И това само заради нечия приумица в документите за самоличност да не пиш