Last news in Fakti

13 Септември, 2012 10:43 3 938 4

Известен сръбски DJ се оказа военен престъпник

  • сърбия

В Белград съвсем случайно бе арестуван Сърджан Голубович, един от символите на зверствата по време на войната в Босна и Херцеговина.

На 2 април 1992 година легендарният фоторепортер Рон Хавив засне Сърджан как в униформа на паравоените формирования на Аркан с калашников на едното рамо и с цигара в ръка повдига ботуша да удари главата на убитата на тротоара Тифа Шабанович.

Както стотици други така и Голубович след края на войната сваля униформата и "започва нов живот". В продължение на близо 15 години той работи като DJ в Сърбия. Под псевдонима "Max DJ Max" Сърджан Голубович се превръща в един от ветераните на електронната музика в нощните клубове на сръбската столица Белград. Задържането му става, не заради участието във военните престъпления, а заради притежаването на наркотици.

Потресаващият кадър на Рон Хавив е направен в Бйелина, в североизточната част на Босна и Херцеговина, недалеч от границата със Сърбия. Нападението на града от страна на силите на Желько Ражнятович- Аркан е извършено в началото на април и за броени часове там бяха убити 48 души по улиците на града. Общият брой на избитите е около 1400 души. Над 10 000 босненци са изгонени. Превземането на Бйелина се смята за начало на сръбската агресия срещу Босна и Херцеговина.

След като Хавив публикува снимките си от Бйелина съпругът на фолкпевицата Цеца Величкович Аркан дава огромна награда "за главата му".

Рон Хавив е носител на множество награди за снимките си от Балканите, Мексико, Афганистан, Бангладеш и други страни, където е заснел нарушаването на човешките права. Негови снимки са публикувани в най-авторитетните световни издания. Снимката от Бйелина се превръща в един от най-потресаващите спомени за босненците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Дайте да я видим тази снимка!
  • 2 222

    0 0 Отговор
    http://photoarts.com/haviv/bosnia/image/dying.jpeg
  • 3 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Благодаря!
  • 4 ВМРО

    0 0 Отговор
    Смърт на сръбското куче! Смърт на тая шумадийска свиня! Смърт на Сърбия и сърбите! Ненавиждам ги!