Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 08:31 2 686 3

Българи стават "мулета" чрез обяви за работа (обновена)

  • българи-
  • "мулета"-
  • хакери

Българи участват във финансови измами за милиони без дори да подозират. Чрез фалшиви обяви за работа престъпни групировки от цял свят намират "финансови мулета", които да прикриват следите им, съобщи БНТ.

У нас румънски хакери дебнат в интернет за нови жертви, съобщават от Международната академия за обучение по кибер разследвания. Академията работи съвместно с експерти от ФБР и Сикрет сървис.

Четирима души са задържани вчера за участие в схема за набиране на "финансови мулета", продължи темата бТВ. В хода на разследването е изяснено, че криминално проявен русенец на 39 г. ръководи и координира мрежа от "финансови мулета", изградена като стъпаловидна структура.

По негови инструкции други двама – на по 23 и 26 г. от Русе и Варна, набирали български граждани, чиято задача била да открият на свое име сметки в различни банки.

От тях се изисквало да предоставят на участниците в схемата информация за банковите сметки и издадените към тях дебитни карти, както и паролите за достъп до пасивно интернет-банкиране.

За "финансови мулета" били набирани предимно хора, които са известни с криминални прояви, ниско образовани, в тежко финансово положение или дори с психични отклонения.

Под ръководството на тартора на бандата по новооткритите банкови сметки били превеждани незаконно пари от чужбина, най-често от Италия, Германия и Холандия. На мулетата, сред които има и 19-годишно момче от Бургас, била изплащана комисионна в размер до 100 лева.

Установени са над 70 сметки в български банки, открити от физически лица, с цел осъществяване на измамната схема, както и над 20 сметки на новосъздадени юридически лица, открити със същата цел. Незаконните преводи от чужбина към физически лица били в размер на от 2000 до 10 000 евро, докато превежданите към сметки на юридически лица суми в някои случаи надвишавали 50 000 евро на единичен превод.

Четиримата установени участници от групата са задържани за 24 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 begbi

    1 0 Отговор
    после защо има толкова обяви за работа и ти пускаш ли, пускаш и никой,ама никой не те вика и си мислиш толкова ли малко са 3те ми висши, 3те ми езика и 13 години стаж, че вече не стаам
  • 2 тъпотия

    1 0 Отговор
    По тъпа и безсмислена статия няма. Какво общо има обявите за работа??Ако някой ми поиска картата и кода дали ще му ги дам, а тези , които ги дават им е ясно за какво става въпрос.Хайде сега открихме топлата вода

    Коментиран от #3

  • 3 Невалидната бюлетина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "тъпотия":

    [quote]Какво общо има обявите за работа?[/quote]
    Много, ужасно много!
    Но който не се е занимавал от близо с тематиката му изглежда странно.
    WesternTwilight