Last news in Fakti

9 Март, 2021 18:02 2 016 8

12 г. затвор и 400 000 лв. поискаха за убийството в Борисовата градина

  • георги игнатов-
  • йоан матев

Подсъдимият Йоан Матев отново отрече да има нещо общо с престъплението

12 г. затвор и 400 000 лв. поискаха за убийството в Борисовата градина - 1
Снимка: БГНЕС

12 години лишаване от свобода при строг режим – това поиска прокуратурата по време на пледоариите по делото за убийството на непълнолетния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., съобщи бТВ.

Според държавното обвинение, макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият Йоан Матев е разбирал какво прави, а използването на нож за извършването на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Защитникът на семейството на жертвата адв. Станислава Каракушева посочи, че са събрани доказателства за убийство по особено мъчителен начин – свидетели са разказали как се е мъчил Георги да диша, докато те са се опитали да му помогнат. В същото време тя отбеляза и че Матев бързо е променил външния си вид и начина си на обличане след случилото се.

Адвокатът напомни за показанията на психоложката на МВР, според които Йоан Матев е разказал именно на брат си Марсел, че случайно е намушкал с нож непознато момче, за да му вземе парите. За тези признания припомни и прокурорът по делото.

Адв. Каракушева поиска граждански иск за семейството в размер общо на 400 хиляди лева и разноските по делото.

Позицията на подсъдимия

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. За убийството разбрах от медиите и от социалните мрежи“, заяви пред съда Йоан Матев.

„В училището бяха разлепени снимки на момче. Не мога да преценя дали момчето прилича на мен или не. През декември 2016 г. ми се обадиха вече бивши съученици (вече бях студент) и ми казаха че всички са били разпитвани за мен. През 2017 г. ме задържаха и ми казаха, че брат ми е казал всичко. По-късно разбрах, че брат ми е бил подложен на психически и физически тормоз в полицията по време на разпита“, обяви подсъдимият.

Промяната във външния си вид пък обясни с това, че спрял да се занимава със спорт и не бил променял нищо в профила си във фейсбук.

Неговият адвокат Ина Лулчева подчерта, че няма доказателства нито че лицето, заснето от камерите на БНР е Матев, нито че намереният нож е притежаван от него.

Трябва да се отбележи и, че показанията на брат му Марсел Матев ги няма, защото той се отказа от тях, посочи защитникът и обърна внимание, че в тези показания се твърди, че Йоан му е казал, че е хвърлил ножа, но не знае къде е.

Лулчева оспори и самото намиране на ножа в шахтата, защото това се е случило година и 8 месеца след убийството. Според доводите ѝ, оглед на мястото е имало няколко пъти, но никой не е забелязал шахтата. А и никой не е снимал цялата бетонна стена до шахтата.

„Техническата експертиза установява, че около 12 ч. Йоан Матев не е говорил с брат си, както твърди обвинението. Не е установено да е ходил до кортовете при брат си“, посочи тя и допълни, че не е било установено и как е бил облечен нейният клиент в момента на престъплението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    27 0 Отговор
    Ще излезе в разцвета на силите си на 30-35 , а това младо момче кой ще го върне . Защо не му дадохте поне 20 години ? Наръга го в корема и избяга това не е ли умишлено убийство ?
  • 2 1917

    19 0 Отговор
    Адвокат Лулчева, не знам дали имате деца, но ми е интересно каква пледоярия бихте изложили, ако убитото момче е ваше дете или близък родственик. Вярно е, че всеки има право на защита, но е вярно, че адвокатът може да откаже да защитава убийци. Не знам как спите през нощта? Парите не са всичко в този живот! Човек трябва да има чест и длично достойнство.
  • 3 Гост

    20 1 Отговор
    Значи акушерката за опит за убийство я осъдиха на 18 години и 400к обещетение, а сега за убийство искат 12 години? Е къде е логиката?

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Нострадамус

    12 2 Отговор
    Надявам се Божието наказание да настигне първо адвоката на този убиец и да го удари по най-милото му, а всички знаем кое е то.
    Нека адвоката да реве неутешимо и да обезсмисли борбата му за пари на всяка цена. После се надявам Бог да се намеси и убиецът да не доживее свободата си. Амин.
  • 5 Борис

    11 0 Отговор
    Тоя си мисли че е голям хитрец ама го спасява само че не е имал 18 иначе можеше и доживотна да гризне тоя тарикат бих му причинил същото което той е направил с най голямо удоволствие с кеф
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Домакин

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    ...логиката е в ...ПАРИТЕ !...
  • 8 Читател

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Възрастта. Акушерката е пълнолетна. А това леке е било непълнолетно. Ще го осъдят, но предвид времето в ареста - едва ли ще влезе в затвора. За съжаление...