Last news in Fakti

11 Юли, 2023 21:05 6 853 13

Далавера в София: Зареждат банкомат с фалшиви 50 лева и веднага теглят истински

  • банкомат-
  • измама-
  • фалшиви банкноти

При продаването на стоки втора употреба в различни аукциони също има схема

Далавера в София: Зареждат банкомат с фалшиви 50 лева и веднага теглят истински - 1
Снимка: БГНЕС

Нова измама измислиха производителите на фалшиви пари. Те използват банкомати, които позволяват човек да зарежда сметката си. Вместо истински банкноти обаче те слагат фалшиви 50 лева, а след като се появят в сметката им, веднага ги теглят.

Схемата е засечена от криминалистите преди около месец. Прилага се най-вече в София, затова се предполага, че печатницата е ситуирана в столицата.

Бандитите ползват мулета - малоимотни и социално слаби, които да внесат парите и след това да ги изтеглят, сочат оперативните данни на полицията. Правело впечатление, че във всички случаи това е първият път, в който ползвателите на карти внасят пари чрез банкомата. Не е ясно каква сума получават за услугата, но се предполага, че е не повече от 10 лева за трансакция, пише "24 часа".

Схемата е най-новата в сферата с банкови измами, но и нанася най-малко щети. Особено популярен е фишингът, при който с мейл, уж от финансовата институция, човек доброволно въвежда потребителското си име и парола. За целта се използва сайт, направен да изглежда досущ като на банката. Веднъж подлъгал се да въведе данните, човек може да се прости с огромни суми. Напоследък вместо мейл мошениците ползват и есемеси, за да заблудят хората. А поне веднъж седмично фирма изгаря с поне 20 000 лева след подмяна на банковата сметка при комуникацията с нейн контрагент. При тази измама се хаква фирмен мейл. Кибербандитът следи разговори за плащане и точно преди него само сменя айбана. Авторите на подобни измами най-често са нигерийски групи.

При продаването на стоки втора употреба в различни аукциони също има схема. При нея бандитите се свързват по вайбър или уатсап с човек, пуснал обява. Пишат му, че искат продаваната от него стока, която ще платят по банков път. Вместо айбан карат човека да прати номера на банковата си карта. Така пазаруват с нея. При подобен случай, станал около 19 часа в неделя, мъж от Кубрат изгорял с над 1800 лева. Смята се, че зад тези измами стоят руснаци и бандити от бившите съветски републики.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    51 18 Отговор
    Поздравление за тези хора. Няма все банките да ни обират !!

    Коментиран от #2

  • 2 Исторически парк

    33 10 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Като те метнат и тебе, пак ли ще им благодариш 😉
  • 3 Студопор

    29 5 Отговор
    Само с последното изречение ме загубихте!
  • 4 Перо

    36 4 Отговор
    Много лесно може да се установи по кои сметки са депозирани пари и да се види времето на теглене на същите суми от същата сметка и да започне разследване и разработка, чрез камери, свидетели и мн. др. способи! Това са селски хитрини!
  • 5 Шопо

    42 4 Отговор
    Знаех си Аз че Руснаците за всичко са виновни!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Циник

    30 4 Отговор
    Тия нигерийци големи гадове бе. Четят мейли на български, правят ало измами, даже чувам, че милиарди са откраднали от хубавите ни магистрали. Я веднага да се оплачем на Нигерийския Свети Синод, че Арменския Поп бил зает. Лош нигериец, лош!
  • 8 питали един макак

    28 0 Отговор
    Макак бе, банкоматът не разбира ли от банкноти?
  • 9 бай Иван

    23 3 Отговор
    "Смята се, че зад тези измами стоят руснаци и бандити от бившите съветски републики"
    Нема начин да не са руснаци или от техните републики.След като само се смята, това направо за нашето правораздаване си е сигурно. Чакаме арести на болшевики за тази нагла схема.Смята се също така ,че откраднатите пари отиват да финансират военната машина на Путин. Да не си помисли някой ,че може да са от някои африкански държави или не дай си боже например. украинци.

    Коментиран от #11

  • 10 "бившите републики"

    1 1 Отговор
    е евфемизъм за Украйна, нали?
  • 11 Не се чуди

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    Виж кой е написал статията и ще ти е ясно. Ако си в неведение прочети и други такива. Едно и също....бла бла бла бла
  • 12 Да да дааааа

    0 0 Отговор
    Тая ако не из ака няколко такива творения на ден, не може да спи. Хапят я бръмбарите, мравките я лазят

    Коментиран от #13

  • 13 Три лева

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да да дааааа":

    Съгласен съм. Тая е противна натегачка дето пише тия глупости.