Last news in Fakti

28 Декември, 2023 21:27 2 636 11

Разкриха схема за източване на ДОО, щетите щели да бъдат 12 млн. лв.

  • схема-
  • източване-
  • доо

57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева

Разкриха схема за източване на ДОО, щетите щели да бъдат 12 млн. лв. - 1
Снимка: shutterstock

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на НОИ-Смолян.

Предотвратените щети са за близо 12 милиона лева.

57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева.

На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лева. Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали.

Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната без да са плащали осигуровки.

В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, които са взели пари неправомерно трябва да ги връщат с лихвите, предава БНТ.

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите, отпуснати при специални условия, са се увеличили с 18%, а за сметка на това пенсиите, отпуснати по общия ред, намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАВО НА МАРА

    11 2 Отговор
    ВЕЧЕР СЕ ЗАСИЛИ С ПРЕПЕЧАТВАНЕТО.
    БРАВО
  • 2 Кой им вярва

    5 13 Отговор
    Никой не вярва на Путин

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Изобретателни

    15 0 Отговор
    са ромеите, няма спор! Щом е за гепане и аванта, нямат равни!
  • 4 Гошо Американеца

    11 1 Отговор
    Готини новини, готина територия
    Весели празници
  • 5 Откриха топлата вода

    16 1 Отговор
    Тази схема циганите я прилагат още от преди 6 7 години ,отиват в друга държава работят легално два три месеца осигуряват се легално и си идват тука и взимат борса,само че чужда борса,защото в онези държави взимат последния месец на работа и продължават да дават последната взета сума от работата.Не като тука събират от последната година делят на нещо си и дават 60% от това което се е получило.

    Коментиран от #8

  • 6 Путиноид

    3 1 Отговор
    И пак Сорос е виновен.

    Хахаха
  • 7 Няма нищо общо с ....

    5 0 Отговор
    Тук не става въпрос за хора които се осигурявали тук и там без прекъсване и след това се пребират и минават към борсата.
    Става дума за измама и рано или късно, въпрос на време е да ги хванат...
  • 8 Да но...

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Откриха топлата вода":

    Това може само, до като изчерпиш правото на месеците, които ти се полагат по стаж в рамките на 3 год, после нямаш право 3 год на бг борса... След като се осигуряват, къде е проблема? Всеки работещ има право на борса, защото ти спират данък безработица. Нормално е да ти плащат висока борса тук, защото там си се осигурявал на поне 25000-3000 хил евро...
  • 9 Мдамммм

    6 0 Отговор
    За да стане цялата тая врътка има някой в НОИ,който участва,одобрил е без да провери и допита до испанския НОИ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.