Last news in Fakti

16 Април, 2014 18:04 1 478 0

Запорираха сметките на кмета на Несебър заради "Дюнигейт"

  • кмет-
  • несебър-
  • запорираха-
  • имущество-
  • банкови сметки-
  • николай димитров-
  • главния архитект-
  • валентин димов

На губернатора и главния архитект на града е предявено обвинение, наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 8 години, под възбрана е имущество за милиони

Запорираха сметките на кмета на Несебър заради "Дюнигейт" - 1
Кветът на Община Несебър Николай Димитров

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира имущество на стойност 1 840 650 лв. на кмета на община Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов, съобщи БНР.

Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г. след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебните си задължения. Димов е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 от НК. Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като "Дюнигейт".

Проверката срещу двамата е започнала след привличането им като обвиняеми по "Дюнигейт" в края на 2012 и началото на 2013 г. Самият процес още не е започнал, но все още се очаква комплексна експертиза. Разликата между доходите на кмета Николай Димитров и придобитото имущество е около 2 милиона лева. Общо на 12 имота на Димитров е наложена възбрана, уточняват от Бургаския окръжен съд. Запорирани са 10 банкови сметки и движими вещи. Сред имотите пет са жилищни, три от тях в Несебър, шест са ниви. Под възбрана са дялове в дружества и автомобил Mercedes.

Около милион е разликата при Димов. 11 имота на главния архитект и 14 банкови сметки също са под прицела на комисията. Сред тях са и двуетажна къща в Поморие, както и недовършена сграда в Несебър, два автомобила - лек и тежкотоварен. Не са внесени нови искания за отстраняване от длъжност, след като такова искане беше отхвърлено от съда в началото на процеса "Дюнигейт".

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на морския град Валентин Димов са привлечени като обвиняеми по случая с дюните в Несебър, потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров пред бТВ.
Според окръжната прокуратура в Бургас двамата са извършили нарушения при продажбата и разрешението за строителство в защитени зони - пясъчни дюни, намиращи се в землището на крайморския град, в които е допуснато строителство в полза на фирма "Сле Груп".

Прокуратурата ще предприеме конкретни действия във връзка със скандала с дюните, заяви в края на януари главният прокурор Сотир Цацаров. Преди това земеделският министър Мирослав Найденов прати при държавното обвинение 98 сделки със заменки по Черноморието в периода 2003-2012 година. Няколко чиновника бяха наказани, а между другото се оказа, че във фирмата инвеститор има дял и кумецът на Цветан Цветанов, припомни бТВ.

Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи. Предвид високия обществен интерес по случая то е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми, уточняват от прокуратурата в Бургас.

Днес на двамата е предявено обвинение, наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 8 години, обясни говорителят на Окръжната прокуратура Красимира Кателиева.

На кмета на Несебър и на главния архитект е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА