Last news in Fakti

28 Април, 2014 12:00 1 336 0

Предотвратиха изнасяне на колекция от антични монети

  • предотвратиха-
  • колекция-
  • антични монети

Трафик на културно исторически ценности беше пресечен на ГКПП-Дунав от Митница Русе при съвместни действия с Гранична полиция. Заловени са общо 53 антични монети при опит да бъдат изнесени от страната в нарушение на Закона за културното наследство.

Нумизматичната колекция е била укрита в багажа на пасажер, пътуващ в микробус за Испания. След анализ на риска митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост са насочили превозното средство и пътниците към специализираното хале за щателна митническа проверка. В хода на проверката в черен сак в кашон с хранителни продукти е открит прозрачен полиетиленов класьор с поставени в отделенията му седем монети от сребрист метал с изображения от двете страни. В кожено портмоне под кашона са намерени други найлонови пликчета, съдържащи старинни монети.

Според шофьора на микробуса, сакът с ценната находка му е бил даден от 58-годишния Н.Т. Посоченото лице е било незабавно установено и доведено за разпит. Н.Т. признал, че монетите са негови и ги е закупил от непознати лица. Колекцията е представена за експертен оглед на специалист от Русенския исторически музей. По неговото мнение, задържаните монети са от периода от IV век пр. Хр. до IV век сл. Хр. Сред тях са 6 републикански и императорски денари, датирани към I век пр.Хр. и I век сл. Хр., както и една тетрадрахма, датирана ІV век пр. Хр. За някои от тях е необходима допълнителна експертиза за удостоверяване на автентичността им.

Всички монети, представляващи културно исторически ценности, са задържани, както и собственикът им Н.Т., който е преведен в ареста на Гранична полиция. Събраните по случая материали и веществени доказателства са предадени на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА