Last news in Fakti

28 Май, 2014 18:46 9 973 0

Иззеха от иманяри ценни антични и средновековни монети

  • културно-историческа стойност-
  • монети-
  • велики преслав-
  • иззети-
  • полицейска операция

Съкровището било открито в две частни жилища при полицейска акция във Велики Преслав

Иззеха от иманяри ценни антични и средновековни монети - 1
Снимка: пресцентър на МВР

При полицейската операция на служители от РУП – Велики Преслав, в два частни дома в града служителите на реда открили и конфискували предмети с културно-историческа стойност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От имот, ползван от 43-годишния С.М., са иззети монета, части от монети с неправилна форма и релефни изображения, пет парчета от жълт метал, както и металотърсач. Голямо количество ценности полицаите намерили в имот, ползван от 60-годишния В.В. Конфискувани са общо 655 монети, 36 върхове на стрели, 14 кръста, три печата, 38 пръстена, 11 обици и един металотърсач.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои назначаване на експертиза за датиране на иззетите предмети. По първоначални данни произходът им се свързва с Гръко-римската епоха, Първото българско царство и византийския период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА