Last news in Fakti

22 Юли, 2014 15:10 1 347 0

Пазителят на френските архиви идва у нас

  • държавна агенция "архиви"-
  • иван комитски-
  • ерве лемоан-
  • документи-
  • електронни услуги-
  • проект-
  • административно обслужване

Председателят на ДА Архиви Иван Комитски ще запознае госта с изпълнението на проект, свързан с въвеждането на нови електронни услуги за потребителите на архивна информация

Пазителят на френските архиви идва у нас - 1
Председателят на ДА "Архиви" Иван Комитски и експертите Илияна Паскова, Ефрсина Ласкова и Снежана Петкова представиха проекта

Днес след обяд в България пристига пазителят на националните архиви на Франция - видният историк Ерве Лемоан, който ще бъде гост на Държавна агенция „Архиви“, научи Факти.бг. Въпреки дългогодишните ни професионални контакти с колегите от страната на Дантон и Робеспиер, посещение на такова високо ниво у нас не е имало от 70-те – 80-те години на миналия век, така че за нас е приятно задължение да го приемем, сподели председателят на агенцията Иван Комитски.

Френските архиви са водещи в Европа - едни от най-старите, най-добре подредените, със стабилно изградени професионални традиции. В продължение на десетилетия те приемаха наши експерти за обучение и специализация, но един от ефектите на влизането ни в ЕС е, че след тази дата трябва вече да заплащаме за подобно обучение. Ето защо една от предстоящите за разглеждане с г-н Лемоан теми ще бъде как да продължим сътрудничеството, разкри за Факти.бг д-р Комитски.

Двамата с архивист номер едно на Франция ще обсъдят съвместни инициативи около създаването на изложби, издирването на документи и документални корпуси по теми, които са от общ интерес за двете страни. Една от тях например е програмата за честване на годишнината от първото представяне на тракийските съкровища, подготвяна заедно с Университета по библиотекознание и информационни технологии, обясни Иван Комитски.

Макар и изключително опитни в методиката на архивната дейност, французите могат да „купят“ немалко и от нашите специалисти. „Ние имаме много добра организация на архивната система в България и г-н Ерве Лемоан проявява интерес към йерархичната структура, както е изградена у нас. Държавна агенция „Архиви“ е пряко подчинена на Министерски съвет и е централизирана структура с регионални звена. До 90-те години пък тези звена бяха подчинени на общинските власти по места. Така че нашият опит в изграждане на архивната система в последните 4-5 десетилетия за тях представлява интерес“, коментира председателят на ДА „Архиви“.

С френския гост ще бъдат засегнати и въпроси, свързани със законодателството, с нормативната база, той ще бъде запознат и с някои интересни документи и фондове, които се съхраняват от неговите домакини: например Конституциите - Търновската и следващите. Доскоро по тази тема дори имаше изложба в Народното събрание, а някои експонати, посветени на изграждането на държавността след възстановяването на България след 1878-1879 г. още са в галерия „Архиви“. „Ерве Лемоан е специалист с нагласа към оценяване на традиционните дейности в един архив, насочени към разкриване на исторически ценните документи, което е и част от френската школа“, обобщи Иван Комитски.

Утре двамата топ архивисти на България и Франция ще имат срещи в Министерството на културата, на „Дондуков“ 2 с вицепрезидента Маргарита Попова, в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Ерве Лемоан ще бъде запознат и с проекта, който бе представен днес пред бизнесмени, експерти, граждани и медии, тъй като те са потенциални негови ползватели и потребители на архивна информация. Един от най-големите потребители винаги ще бъде и държавата.

ххх

Пълното название на проекта е “Подобряване качеството на комплексното административно обслужване чрез въвеждането на електронни услуги за предоставяне на специализирани услуги на потребителите на архивна информация – администрацията, физически и юридически лица чрез надграждане на съществуващата информационна система на държавните архиви (ИСДА)“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е почти 395 000 лв.

Продължителността на стартиралия през февруари проект е 18 месеца и той трябва да завърши успешно на 24 август 2015 г., като на финала ще се изготви и цялостен одиторски доклад за изпълнението му.

Днес в неговите рамки бяха представени 7 нови електронни услуги, сред които издирване и изготвяне на копия на архивни документи, на заявления за експертиза на документи за реставрация и консервация и др. По принцип ДА „Архиви“ и до момента изпълняваше тези услуги, но сега достигането и до най-ценните документи на държавата вече ще може да става и онлайн от всяка точка на света, а не само на място.

Проектът обхваща 29-те архива от системата, като с надграждането ще могат да се проследяват процесите по движението и използването на архивните документи. В неговите рамки вече са въведени от специалисти над 2,3 млн. архивни единици, около 1,4 млн. - от доброволци, остават за въвеждане още около 3,2 млн. Днес стана ясно, че регионалните архиви във Велико Търново, Монтана, Сливен, Смолян и др. вече са свършили изцяло своята част от работата, за да се върви към оформянето на цялостна информационна система на архивите. Успоредно с въвеждането, най-важните документи се дигитализират.   

Агенцията участва в сходен на ИСДА проект на европейско ниво, наречен АПЕКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА