Last news in Fakti

22 Юли, 2014 17:15 732 0

Българската Европейска столица на културата ясна през май догодина

  • еврепейска столица на културата 2019-
  • град-
  • софия-
  • пловдив-
  • великотърново-
  • варна-
  • съветът на ес-
  • кандидатури

София, Пловдив, Велико Търново или Варна - това ще реши Съветът на ЕС на свое редовно заседание

София, Пловдив, Велико Търново и Варна са градовете, които достигнаха до втория етап на конкурса Европейска столицата на културата 2019. Крайният срок за подаване на допълнените кандидатури от българските градове кандидати за втората фаза изтече вчера. Тези 4 града вложиха много усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти. От съществено значение е те да запазят и развият постигнатото дотук, независимо от това кой град ще бъде избран за Европейска столица на културата 2019.

На 4-5 септември 2014 г. международно жури ще избере най-добрата кандидатура, а на редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат окончателното решение за определяне на български град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.

Преди това делегати, излъчени от международното жури, ще посетят всеки град кандидат, за да се запознаят на място със свършената работа в подготовката.

На 29 август делегатите ще посетят София, на 30 август - Пловдив, на 1 септември -  Варна, а на 2 септември - Велико Търново. В рамките на един ден градовете кандидати трябва да представят предимствата и достойнствата на своите проекти пред делегатите от журито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА