25 Юли, 2014 21:14 1 296 1

Изненади и емоции в "Гласове и ритъм от безкрая"

  • гласове-
  • ритъм-
  • концерт-
  • татяна колева-
  • варна-
  • перкусии-
  • космически гласове

Татяна Колева, Младежка перкусионна формация и хор Космически гласове с диригент Ваня Монева с концерт във Варна

Изключителната перкусионистка Татяна Колева - маримба / перкусии, водената от нея Младежка перкусионна формация и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева пристигат във Варна по покана на фестивала „Варненско лято“ за премиерата на своя нов проект „Гласове и ритъм от безкрая“.

Таня Колева разказва историята на проекта – връзката и с фестивала „Варненско лято“ почва преди 5 години, когато тя идва за пръв път с Младежката перкусионна формация и прави фурор на фестивала: „Първият концерт на формацията беше толкова успешен, че бяхме длъжни да продължим, сега празнуваме 5 години от съществуването си, като вече имаме зад гърба си гостуване и на Европейския музикален фестива във Варна, а миналата година станахме и ансамбъл на годината на предаването „Алегро Виваче“. Решихме да работим заедно с „Космическите гласове“, защото те имат куража да разчупят стандартната форма на женски народен хор - не се придържат само към красивата традиция, която се радва на голяма популярност по света. Те са готови да направят нещо различно“.

Младежката перкусионна формация идва в състав: Георги Ценов, Георги Виденов, Мартин Хафизи, Томи Емилов, Виктор Бенев, Велислав Годжунов. Индивидуалност, яркост и талант са качествата, по които Таня Колева подбира всички участници във формацията.

Таня Колева и Ваня Монева са поканили композитори за проекта, основно български. „Имаме нови произведения, специално написани за програмата – казва Таня Колева. - Проектът е нискобюджетен и искам да изкажа огромна благодарност на „Варненско лято“, които прегърнаха идеята и този проект стана възможен. Те създадоха условия да направим премиерата на проекта във Варна. Премиери на произведения ще има, една от тях е на варненския композитор Мартин Георгиев, преди две години направихме друга негова премиера – на концерта му за маримба и оркестър. Неговата пиеса се казва „Камбанни славословия на свещи“ и е в памет на жертвите на бедственото наводнение в България и на Балканите. Имаме и нова пиеса от Любо-Марк Денев „Който пее, ... не би чудо видяло“. Имаме и българска премиера на пиеса от известния холандски композитор Луиз Андрийсен, в която вплитаме и гласовете на хора. Това е единственият чужденец, но за мен това е връзката на България с Холандия, където живея от години.“ С това произведение Таня Колева ще почете паметта на загиналите в полета на Малайзийската авиокопания холандци.

Ваня Монева, диригент на хор „Космически гласове“,  споделя, че това е отколешен замисъл, чиято запалваща искра е пламнала миналата година по време на връчването на наградите на „Алегро виваче“: „Устремихме се към идеята, започнахме да мислим и от разстояние да случваме проекта. В концерта ще имаме и отделни изплълнения на хора, и на Младежката перкусионна формация. Но смисълът на цялата програма е да правим ансамблови неща, нещо, което не е правено или е рядкост до този момент. Много съм щастлива от този проект. Очаквам с интерес как ще се получат например „Картини от Българи“ на Добри Палиев в специалния аранжимент, в който нашият хор ще се включи с гласове. Пролетната кантата на Ценко Минкин също е предизвикателство – едно драматургически много силно произведение. Много творчески работим с Таня и смятам, че ще бъде силен концерт. Таня е не само великолепен музикант, блестящ маримбист, а и иновативна личност, винаги търсеща нови идеи и нови проекти. Затова нашите желания се вплетоха в едно.“

Философията на проекта е свързването на земното и космичното начало: „Първите човешки опити за изкуство със звук идват от ударните, - анализира Таня Колева – това са най-древните начини за изразяване на човека, на личността, а в момента те са и най-съвременните инструменти. А с тази възвишена сила, която има гласът, ние наистина свързваме земното и космичното начало в гласове и ритъм от безкрая.“

Концертът ще бъде на 28 юли от 19:30 във Фестивалния и конгресен център Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    0 0 Отговор
    Гласове от безкрая беше поредица на БНТ и режисьора Петко Радилов, както и име на вокална група. Заглавието на концерта е изплагиатствано. Не е коректно така.