Last news in Fakti

18 Август, 2014 21:38 1 483 1

Министърът на културата търси отговорни за състоянието на старините пред ЦУМ

  • софия-
  • античния комплекс "сердика"-
  • мартин иванов-
  • тодор чобанов-
  • йорданка фандъкова-
  • персонална отговорност

Българският Лувър, НИМ и музеят Шипка-Бузлуджа ще бъдат обявени за обекти с национално значение, за да се осигури тяхната надеждна охрана

Министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов заяви днес в интервю за БНР, че ще потърси персонална отговорност за състоянието на Античния комплекс "Сердика" в София, което е изключително тревожно.

По негови думи това ще бъде и част от ревизията в сектора на случилото се през последната година. За решаване на проблема ще се търсят вътрешни резерви в МК, ще се водят разговори и с Министерството на финансите, като ще бъде подадено и искане за финансиране към Комисията за бедствия и аварии, тъй като разкритата археология до метростанцията пред ЦУМ пострада силно от проливните дъждове и бури това лято.

13-вековната ни култура и безценно историческо наследство се нуждаят от много по-голяма подкрепа, подчерта министър Мартин Иванов.

Доц. д-р Мартин Иванов заяви, че Министерството на културата съвместно със Столична община ще предприеме незабавно всички необходими мерки за аварийна консервация на археологическите находки. Той сподели още, че и като историк, а и като гражданин, е силно обезпокоен от недоброто състояние на археологията в Античния комплекс "Сердика".

Очаквам от експертите, които днес съм назначил, още до края на седмицата да ми препоръчат необходимите мерки как да действаме в сегашната ситуация. Трябва не само да изпомпаме водата от обекта, което е сравнително лесно изпълнимо, но е редно да се предприемат и конкретни мерки това да не се случи за пореден, следващ път. На второ място, експертната група трябва да препоръча и какво трябва да се направи, така че тези зидове от античността да могат да изчакат окончателното решение на обжалваната процедура, допълни служебният министър на културата доц. Мартин Иванов.

Той поясни, че Министерството на културата вече на няколко пъти е обявявало и провеждало конкурси за завършването на проекта за Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика, но те са се проваляли поради обжалвания. И в момента обявената нова процедура се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза министър Иванов.

Докато очакваме от Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по внесената жалба, ние ще направим съвместно със Столична община необходимите усилия зидовете и археологията, която е изключително ценна и уникална, да бъде запазена за идните поколения, каза министър Мартин Иванов.

Министърът на културата в интервюто си за БНР съобщи още, че със своя екип е подготвил поредица от проверки, една от които ще бъде и в Изпълнителна агенция „Национален филмов център”. Той не изключи възможността да се организира и конкурс за избор на нов изпълнителен директор на ИА „НФЦ”.

Доц. Мартин Иванов каза още, че МВР не е оттегляло и няма намерение да оттегля охраната от Националния музеен комплекс "Шипка-Бузлуджа". Междуведомствената работна група на Министерство на културата и МВР вече е намерила решение – т.нар. ”Български Лувър”, Националният исторически музей и музеят „Шипка-Бузлуджа” да бъдат обявени за обекти от национално значение и така да бъде осигурена тяхната надеждна охрана, допълни министър Мартин Иванов.

След като в открито писмо кметът на София Йорданка Фандъкова призова да се вземат спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото, публична държавна собственост, вчера на място на обекта направиха оглед заместник-кметът на София с ресор култура и образование д-р Тодор Чобанов и министърът на културата д-р Мартин Иванов.
Археологическите структури са застрашени и има реален риск в предстоящата зима да загубим една част от находките, каза д-р Чобанов. По думите на заместник-кмета на София необходима е полева консервация, докато бъде избран изпълнител за окончателното завършване на проекта с европейско финансиране.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 <script>document.write("goodF")</script>

    0 0 Отговор
    Фактите ми са много по-гуд