19 Август, 2014 18:12 846 0

Ще искаме европомощ за наводнени културни паметници

  • мартин иванов-
  • боил банов-
  • виктор стоянов-
  • финансиране-
  • културни паметници-
  • театралния сезон-
  • националния филмов център-
  • бвп-
  • министерството на културата

министър Мартин Иванов ще спасява финансово театралния сезон и ще обяви конкурс за нов шеф на Националния филмов центърК министър

Ще искаме европомощ за наводнени културни паметници - 1
Снимка: пресцентър МК

„Мизерното финансиране на българската култура е проблем от десетилетия, но мисля, че е крайно време да посочим и решението. Сега, когато се изготвят предизборните програми на политическите партии, е моментът всяка една от тях да поеме ангажимент за отделяне поне на 1% от БВП за култура. Не претендирам за авторство на идеята, която е на Обсерватория по икономика на културата, но смятам, че е важно Министерството на културата да застане твърдо зад нея, защото в противен случай на всеки един бъдещ министър ще му остане нерадостната задача да „кърпи дупки” и виновно да гледа всяка от гилдиите, когато с основание му поставят въпроси”, заяви министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов при представянето днес на своя екип и на приоритетите на институцията.

Министър Мартин Иванов подчерта, че гарантирането на новия театрален сезон и продължаване на работата по подготовката на Националната стратегия за култура ще са сред приоритетите на Министерството в следващите месеци. Той отбеляза също, че вече е натоварил своя заместник-министър Боил Банов със задачата да събира информация от цялата страна за щетите върху паметниците на културата в страната, нанесени от природните бедствия това лято, за да бъдат включени тези данни в искането за помощ от ЕК.

„Боил Банов е един от най-добрите мениджъри в сферата на сценичните изкуства, няколко мандата успешен директор на театър, един много уважаван в гилдията човек, който познава отвътре и в детайли проблемите и може бързо да предлага работещи решения”, каза министър Мартин Иванов при представянето на своя заместник.

За другия свой нов заместник - Виктор Стоянов, министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов подчерта, че той е утвърден музикант с много световни и български награди, като в биографията му правят силно впечатление активната му гражданска позиция и връзката му с младежката култура. „Да имаш позиция и да можеш да я отстояваш са изключителни важни качества за нашия екип, който има на разположение съвсем кратко време и немалко проблеми. Убеден съм, че културата не е застинал артефакт, той се променя и трябва да докосва сърцата на всички поколения. Виктор Стоянов има необходимите сетива за това и съм сигурен, че ще бъде изключително полезен, особено с идеите си, насочени към младата генерация”, допълни министър Мартин Иванов.

„Когато ме поканиха за заместник-министър на културата, си дадох сметка, че всички мои съученици и приятели от Музикалното училище в София вече са извън България. Но защо се случва това, защо никой не мисли за културата в България? Смятам, че има какво да направя в рамките на краткото време, в което ще работя тук, убеден съм, че ще бъда полезен на гилдията”, каза заместник-министърът на културата Виктор Стоянов.

Друг от приоритетите на МК е и успешното провеждане на конкурса за избор на Европейска столица на културата - 2019, между четирите български града финалисти, заяви министър Мартин Иванов. „Изключително много държим на прозрачността, за да няма евентуално обжалване на резултата от конкурса”, подчерта министър Иванов. Той уточни, че днес на среща в Министерството на културата с четиримата кметове този въпрос е бил дискутиран, като те са заявили, че нямат съмнения в процедурата, прилагана от години с успех в различни европейски страни, и че ще приемат решението на журито.

"Прозрачността и откритостта е мое кредо, както заявих още при встъпването си в длъжност. Както си спомняте, още тогава поканих чрез медиите на среща и представители на творческите съюзи и гражданските организации в сферата на културата за обсъждане на проблемите в сектора. Разговорите с част от тях вече започнаха, а заместник-министър на културата Виктор Стоянов ще организира следващия месец и обща среща с представителите на всички гилдии", каза още министър Мартин Иванов.

Министър Мартин Иванов посочи, че до средата на септември 2014 г. се очаква да е готов и проектът на Националната стратегия за културата, който ще бъде предложен и за широка обществена дискусия.

Като един от сериозните проблеми в сектора се очертава недостигът на средствата за сценичните изкуства, който е близо 4,6 млн. лв. и вероятно ще се увеличи още до края на 2014 г., дори може и да се удвои. Министерството на културата не е спряло плащанията към културните институти, но има риск за новия сезон, ако не се вземат навременни мерки, предупреди министър Мартин Иванов. Той съобщи, че вече е имал срещи с ръководството на Съюза на артистите в България и с министъра на финансите Румен Порожанов, с цел да се осигури допълнително финансиране.

„Разговорът в тази насока ще е труден и това не е поради нежеланието на колегите, а защото ситуацията в страната е сложна. Ще разчитам на разбирането на гилдиите”, каза министър Мартин Иванов и допълни, че ще проведе отделни срещи с всеки един от театралните директори, за да се прецени какви евентуални икономии те могат да направят. Министър Мартин Иванов изтъкна, че ще разговаря и с премиера, и с президента, ако се наложи, но ще направи всичко възможно новият сезон да бъде гарантиран.

„Още преди да започнат есенните дъждове трябва да бъде осъществена и временната консервация на археологическите находки на Ларгото, длъжни сме да ги съхраним за поколенията. Очакваме и оценката на експертите за нейната стойност. С кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова сме единодушни, че можем да се справим само с обединените усилия на Общината и на Министерството на културата. На среща в понеделник сутринта ще набележим и конкретните стъпки за опазването на археологията на Ларгото”, уточни доц. д-р Мартин Иванов.

Министър Иванов съобщи, че се надява на правителственото заседание утре да бъде прието и решение за обявяването за национални обекти на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния музеен комплекс в София /т.нар. „Български Лувър”/, както и на Националния исторически музей, с което ще бъде гарантирана и занапред охраната им от МВР.

Предвижда се и извършване на пълна инвентаризация на фондове на регионалните и националните музеите в страната, допълни министър Иванов. Решението за опазването на експонатите в музеите от кражби е създаването на дигитален регистър, категоричен е министър Мартин Иванов.

Министърът на културата съобщи също, че смята още днес да подпише и документите за обявяване на конкурс за избор на директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА