1 Септември, 2014 11:24 1 730 2

Хиляди се събраха на концерта на Андреа Бочели

  • хиляди-
  • концерта-
  • андреа бочели

За неуредени авторски права на концерта, съобщиха от Музикаутор

Хиляди се събраха на концерта на Андреа Бочели - 1
Снимки: БТА

Хиляди меломани аплодираха снощи концерта на световноизвестния тенор Андреа Бочели на стадион "Българска армия", съобщиха от БНР.

Въпреки първоначалната бъркотия с местата по стадиона публиката остана много щастлива от концерта.

Андреа Бочели успя да трогне меломаните с любими оперни арии и ансамбли в първата част на концерта и с някои от най-големите си хитове – във втората.

Бяха изпълнени сцени с хор из оперите "Трубадур" и "Травиата" от Верди, арии от опери на Гуно и Пучини, песни от албумите Incanto ("Mamma”), Passione ("La Vie En Rose”), Sentimento ("Aranjuez Con Tu Amor”) и Vivere ("Canto Della Terra”). Прозвучаха още пиеси от Хоакин Родриго, Астор Пиацола и други автор.

Екип от много добри музиканти му партнираше на сцената. Бочели излезе на сцената заедно с над 130 българи от оркестъра и хора на Класик ФМ с диригент Марчело Рота, към които се присъединиха и сопраното Алесандра Марианели и китаристката Магдалена Калчева.

Калчева е част от китарното дуо CARisMA - лично откритие на маестрото.

За неуредени авторски права на концерта, съобщиха от Музикаутор.

European Event Service нямат подписан договор с Музикаутор и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права. European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа.

Преди концерта са алармира за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество - SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта. Италианското дружество, което защитава правата на авторите, изрази пълното си недоумение как е възможно един от най-мащабните концерти в страната ни да е с неуредени права.

„Крайно време е Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата“, коментира Ясен Козев, председателят на Управителния съвет на Музикаутор.

Според Иван Димитров, изпълнителния директор на Музикаутор е недопустимо в държава членка на Европейския съюз, в град кандидат за Европейска столица на културата, на стадиона на един от най-големите футболни отбори в страната, да се извърши такова мащабно нарушаване на закона за авторското право и сродните му права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любител

    0 0 Отговор
    Смятам, че не трябва да се омаловажава организацията на концерта. А тя беше изключително непрофесионална. Смятам че десетките зрители с дублирани места не можаха да се насладят на изпълненията. Хората почти през целия концерт се разхождаха по пътеките защото влизането бе зле организирано и се забави, нямаше указателни табели никъде, персонала на организаторите беше недостатъчен и дори уплашен като виждаше какво става. Интересно ако Бочели знаеше, как без никаква проверка се пълни цял стадион, щеше ли да пее спокойно. Но организаторите нямаха капацитет да изпълнят елементарни изисквания. Бяха спестени средства от всичко от страна на организатора.Когато си тръгвахме преминахме през купчини боклук на входовете, явно и персонала е гледал запленен концерта. Ако Бочели знаеше... А може би е разбрал...
  • 2 РЕНИ

    0 0 Отговор
    Не бях снощи на концерта защото заради лошата организация от страна на Бочели ,капризите му и алчността му се отложи концерта на 30.05.2014! Вчалата това нямаше да се случи! И след като си дадох сметка за качествата на екипа му и него самия си спестих това ,което се е случило защото го очаквах! Това не е най грандиозното събитие а най грандиозният скандал и то с певец с огромни претенции! Напълно съм убедена,че Бочели е бил наясно,какво се случва!!! Това е концерт на самият Бочели от световното му турне и цялата отговорност е на екипа му и респективно негова!!!!