Last news in Fakti

1 Септември, 2014 14:41 915 1

Читатели и поети разменят местата си в интерактивно четене

  • читатели-
  • поети-
  • интерактивно-
  • четене

Стихосбирките на Белослава Димитрова и Димитър Кенаров са акцент на събитието

С интерактивно поетично четене, което разменя ролите на поетите и техните читатели, започва литературният септември, съобщиха от сайта „Аз чета“.

Целта на събитието е привличане на нови публики и създаване на вкус към поезията през погледа, прочита и мисленето на читателя. Ателието “Читатели четат поезия” предизвиква трансформация на позициите поет-поетична книга-читател с акцент на взаимодействието между тях.

Събитието протича на няколко етапа:

На случаен принцип читателите избират стихотворение от двете книги и четат пред публиката. Ако желаещите да се включат са много, групират се по двойки и сами решават как да четат (тук организаторите дават пълна свобода от стандартно редуване до малък пърформанс).

След това читателите са разделени на две групи. Пред всеки има различно стихотворение. Участниците избират 1 стих/1 ред/1 абзац, които се записват на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стихове. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист вече всеки е получил нов текст.

В края се четат всички нови текстове.

След “края” на събитието също има какво още да се види - коментари, споделяния, разговори и още – музика и танци до полунощ.

“Поезията е моя лична кауза, осъзната в процеса на писане за сайта. Да се чете повече поезия, да се разпространява, да се формира вкус, да се говори за поезия. Особено за съвременната българска поезия. Четенето на поезия се отглежда е личното ми убеждение”, споделя своята мотивация Петрана Петрова редактор “Поезия” в „Аз чета“ и организатор на събитието.

“За второто издание на ателието ще включим звукови ефекти с Гомес при четенето на стиховете и финална импровизация на диалогичен прочит на двете книги”, допълва тя.

Първото издание на “Читатели четат поезия” беше на 1 юли 2014 с участието на поетите Иван Ланджев (“Ние според мансардата”) и Владислав Христов (“Фи”).

За звуковите и музикални ефекти по време на събитието ще се грижи Жоро Гомес

То ще се проведе на 2 септември 2014, вторник, от 19:30 ч със стихосбирките на поетите Белослава Димитрова (“Дивата природа”) и Димитър Кенаров (“Апокрифни животни”).

Поетът Димитър Кенаров е роден през 1981 г. в София. Завършва Американския колеж в София, а през 2004 получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Middlebury College (САЩ), като дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди.

Негови стихове, преводи, есета и интервюта (на български и английски) са публикувани в Литературен вестник, КапиталLight, Култура, The New England Review, Esquire, The Nation, Foreign Policy, Boston Review, The International Herald Tribune, The Virginia Quarterly Review и The Pulitzer Center on Crisis Reporting и др.

Негови пътеписи на три пъти са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи (The Best American Travel Writing) (2009; 2012; 2013).

Стихосбирката му „Пътуване към кухнята“ (Изд. „Жанет-45“, 2001 г.) получава специалната награда в Националния конкурс за литературен дебют „Южна Пролет“ (2002).

Втората му стихосбирка „Апокрифни животни“ (Изд. „Жанет-45“, 2010 г.) е номинирана за Националната награда „Христо Г. Данов“ през 2011 г. Редактор на двете му стихосбирки е Георги Господинов. Превежда на български поезия от американската поетеса Елизабет Бишъп.

Белослава Димитрова е родена през 1986 г. в София. Завършва немска филология и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2012 г. дебютира в „Литературен вестник“. Има публикации и в литературните списания „Страница” и „Granta“.

Първата й книга „Начало и край” излиза през 2012 г. в поредицата „Нова проза и поезия” на издателството на Софийския университет. Втората й книга „Дивата природа” е с логото на ИК „Deja Book” в началото на месец април 2014 година.

Поддържа блог за своя и чужда поезия, озаглавен "Форсмажорна". Работи в интернет радио „Бинар“ на Българското национално радио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драго

    0 0 Отговор
    Моля организаторите да обърнат очи и към поети, които живеят и работят в провинцията, където растат и гаснат истинските таланти. Стига с тая бедна София!