Last news in Fakti

1 Септември, 2014 15:56 2 935 0

Премиерата "Жана" на сцената на Народния театър

  • премиера-
  • сцената-
  • жана-
  • народния-
  • театър

Пиесата е спектакъл на Явор Гърдев, а нейн автор е Ярослава Пулинович

Премиерата "Жана" на сцената на Народния театър - 1
Снимки и трейлър: Калин Николов

На нова премиера на сцената на Народен театър „Иван Вазов” ще могат да се насладят почитателите на театралното изкуство през месец септември. „Жана“ е спектакъл на Явор Гърдев и автор Ярослава Пулинович.

„Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща. Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога. Втурваш се да го заместваш със сходни вълнения, с работно усърдие, с постигане на успехи, с отдаване на благотворителност, със служба на обществени каузи, понякога дори с доживотно отшелничество, но онова съдържателно и вълнуващо нещо си остава в теб като тайно знание за смисъла на живота и отказва да бъде заместено. Държи те в постоянна и упорита трагическа нужда“, споделя Гърдев.

„Хората в трагическа нужда са щастливи свидетели на наличието на рай и скоропостижни мъченици на неговата загуба. Винаги разбираме тъгата им, често копнеем с копнежа им и безусловно съчувстваме на мъката им, защото тяхната участ е нашата участ”, продължава той.

В постановката главната роля на предприемчивата, властна и непоколебима Жана е поверена на актрисата Светлана Янчева („Хамлет”, „Животът е прекрасен”, „Морски пейзаж” и др.)

Партнира й съзвездие от актьорски таланти, като Владимир Пенев, Елена Телбис, Мартин Димитров, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева,Йосиф Шамли и Благовест Благоев.

Сценографията и костюмите са дело на Татяна Димова, а музиката - на Калин
Николов.

Авторката на „Жана“, Ярослава Пулинович, е отличена с Награда за дебют за Нова руска литература още през 2008 г. Пиесите ѝ са поставяни в Русия, Съединените американски щати, Полша, Англия, Естония и Украйна.

Тя описва ситуации, които нямат щастлив край, но въпреки това те подтикват да продължиш напред и да вярваш в себе си. Началото на нейната кариера съвпада с момента в Русия, когато театърът пренасочва част от интереса си извън класиката в търсене на нови
форми, текстове и автори.

Премиерните спектакли са на 11, 12, 13 и 21 септември на Камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов”, от 19 часа.

На 16 септември спектакълът ще бъде представен в рамките на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът" в Пловдив, Камерна зала на ДТ Пловдив, от 19.30 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА