Last news in Fakti

16 Септември, 2014 19:46 1 285 0

Оригинални мозайки на 17 века ще намерят място в музея на базиликата „Св. София”

  • оригинални-
  • мозайки-
  • 17 века-
  • музея-
  • базиликата „св. софия”

Изпълнява се проект за реставрация и експониране на място на най-ранните мозайки от църквата „Св. София“ в София

Оригинални мозайки на 17 века, които сега реставрираме, ще намерят място в музей на базиликата „Света София”. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реставрационните работи. В момента се извършва реставрация на мозайките и се предвижда първата част от тях да бъде готова и експонирана за Коледа в подземния музей на базиликата „Света София”.

В базиликата са намерени оригинални мозайки от времето на първата християнска църква – ІV век, част от музея.
Експонирането на мозайките, на археологическите находки са важна част от приоритетите на нашата културна политика.
Мозайките са от най-ранния храм, каза д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София с ресор образование и култура.
Над 32 000 души за година са посетили музея в храма, каза също кметът Фандъкова. Интересът към него се увеличи с откриването и на гробницата на Хонорий, за който се предполага, че е участник в Сердикийския събор.
Откритите мозайки илюстрират сюжет, свързан с една от много важните за ранното християнство теми – Раят, каза реставраторът Петър Попов.

Проектът „Реставрация на най-ранните мозайки от църквата „Св.София” е насочен към реставрацията и експонирането на място на най-ранните мозайки от църквата „Св. София“ в София. Мозайките имат изключително високата научна и художествена стойност. Те са единственото оцеляло свидетелство за мащаба и пропорциите на най-ранната архитектурна структура, с която започва историята на днешната църква „Св. София“.
  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА