Last news in Fakti

18 Септември, 2014 10:05 789 0

Седмо издание на „София поздравява Рим“

  • михаил йосифов секстет-
  • софия поздравява рим-
  • седмо издание

Програмата предвижда срещи с литература, кино и джаз на световно ниво

Седмо издание на „София поздравява Рим“ - 1
Михаил Йосифов секстет

На 21-ви и 22-ри септември 2014 българо-италианската културна асоциация „Феникс“ с подкрепата на Община София и благодарение на сътрудничеството си с Българския културен институт в Рим, организират седмото издание на „София поздравява Рим“ – традиционното събитие, посветено на представянето пред италианска публика на най-високите постижения на българската култура. Един празник, който за седма поредна година доказва и утвърждава отличните отношения между Община Рим и Община София, както и традиционните приятелски връзки между България и Италия.

Програмата предвижда срещи с литература, кино и джаз на световно ниво.

Музиката на Михаил Йосифов секстет ще  звучи на 22-ри септември от 18:30 часа в сградата на българското посолство в Рим. За празника една от най-интересните и успешни формации на българската джаз сцена, създадена от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов, е подготвила програма от авторски композиции, джаз стандарти, както и класически произведения в красиви джазови аранжименти.

Михаил Йосифов секстет е в състав: Михаил Йосифов (тромпет), Атанас Хаджиев (саксофон), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Атанас Попов (барабани).
Концертът ще бъде придружен и от фотографската изложба на Евгени Димитров - „София, един хилядолетен град“ – дълго пътешествие през културно-историческото минало на града с хилядолетна история – от неовизантийската атмосфера през най-значимите ѝ паметници до образци от съвременната архитектура.

На събитието ще присъстват представители на българските държавни институции и техните представителства в Италия от най-висок ранг.

Другите събития в рмаките на “София поздравява Рим VII” са представяне на книга и на документален филм.

На 21-ви септември от 18 часа в Българския културен институт (Рим, via Madonna di Campiglio) ще бъде представена книгата „Великите сили и България (1876 – 1914)” на Стефка Ракова, магистър по Европейски и международни политики от Факултета по Политически науки към Миланския католически университет - ново изследване на историята на международните отношения и на институциите, които през XIX век формират новите европейски граници и определят политическия ред на Стария континент. Книгата ще представи българският Посланик при Светия Престол Н.Пр. Проф. Кирил Топалов.

Следва прожекцията на новия документален филм „Златното сърце на София“ на режисьора Найо Тицин, който разказва неизвестната и пълна с обрати история на храм-паметника Св.Александър Невски. История, отразяваща сложното битие на България от годините непосредствено след Освобождението до наши дни.

“София поздравява Рим VII” е част от културните инициативи, заложени в спогодбата за сътрудничество между Община Рим и Община София, подписана на 10 октомври 2009, която предвижда задълбочаването на стратегическите отношения с цел насърчаване на развитието на туризма, културата и изкуствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА