Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 15:32 1 528 1

„Ненадминат по сила и ненадминат по храброст" - изложба за цар Самуил

  • изложба-
  • цар-
  • самуил-
  • свиленград

Поводът е 1000 години от смъртта на Самуил - една от най-ярките личности в нашата история, които се навършват на 6 октомври 2014 г.

„Ненадминат по сила и ненадминат по храброст" - изложба за цар Самуил бе открита в музея

Изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил” е открита в музея в Свиленград. Тя се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Общински исторически музей – Свиленград. Поводът е 1000 години от смъртта на Самуил - една от най-ярките личности в нашата история, които се навършват на 6 октомври 2014 г.

Чрез 23 постера са представени тематично историческите събития, разиграли се в края на X и началото на XI в. – времето, което е пряко свързано с управлението на цар Самуил и неговите наследници. Постерите са двуезични (български и английски) и съдържат богат снимков и информативен материал.

Акценти в изложбата са личностите на Самуил и неговите братя – Арон, Мойсей, Давид; родословното дърво на династията на Комитопулите, от която произхожда цар Самуил; резиденциите на българските патриарси; столиците на българския владетел (Охрид и Преспа); базиликата „Св. Ахил” – родовата гробница на цар Самуил и др.

Интерес в изложбата представляват и постерите на два епиграфски паметника, които са представени чрез снимки и превод – „Битолския надпис” на цар Иван Владислав (1015-1018), в който царят посочва, че е племенник на Самуил; и „Самуиловия надпис”, от който става ясно, че родоначалник на Самуиловата фамилия е великият боил комит Никола.

Изложбата, която е включена в празничния афиш за Деня на Свиленград, ще остане открита за посетители до ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генади Савов

    0 0 Отговор
    Комит Самуил е бил роднина на цар Петър.Неслучайно Самуил е бил главен комит и войвода на бълг.войска.Комит Никола е бил роднина може би внук на кавкан Шишман от Видин.Във вените на Никола е текла и кръв от цар Симеоновата фамилия.Ок.970 год.регента на престола Самуил е управлявал Видинско,Белградско,Софийско,Охридско,Бератско,Деволско и част от Влашко.През 986 год.след битката при Траянови врата имп.Василий Втори е бил сразен с умела засада от бълг.армия.Комит Самуил гонил чак до Цариград Василий Втори.В бълг.ръце се върнали Пловдив,Ст.Загора-Боруй,Дъблин-Ямбол,Созопол и Ахтопол.Ок.1014 год.ромеите били победители над арабите.Почти цялата ромейска армия нахлула в бълг.земи.В битката при с.Ключ същ.год.с изненада били пленени ок.1500 стари бълг.бойци-запасняци.Те били ослепени от Василий Втори.Виждайки слепият си полк цар Самуил умрял след три дни в агония от сърдечен удар на 6 октомври 1014 год.Цар Самуил е бил войн на Б-я.не по малко смел и неуморим от цар Симеон.