Last news in Fakti

2 Октомври, 2014 12:38 2 544 0

Аз започвам - ти завършваш...картините от една изложба

  • изложба-
  • кирил божков-
  • галерия "българия"-
  • фейсбук-
  • започвам-
  • завършваш

Известният художник Кирил Божков и негови колеги в специално съавторство за трайното и нетрайното в живота и изкуството

Изложба живопис "ТРАЙНО/НЕТРАЙНО" на известния художник Кирил Божков & приятели се открива в петък, 3 октомври, от 18 часа, в галерия "България" в Мраморното фоайе на Софийската филхармония в Зала "България".

Изложбата поставя въпроса за „трайно” и „нетрайно” в областта на живопистта. Художникът от една страна представя свои постижения, характеризиращи се с традиционни за класическата и модерната живопис концепции и решения. От друга страна са показани творби от последните години, в които се прави опит за провокиране, дори компрометиране на установената традиция.

Авторът използва като основа за своята живопис найлони, мушами, мрежи, пясък и т.н. Без смущение подлага своите произведения на влиянието, често разрушително или модифициращо, на всевъзможни атмосферни условия. Стреми се да игнорира статичността при представянето и възприемането на творбата. Без да има претенции за откривателство или изчерпателност, художникът с вълнение и трепет се опитва да разбули нови явления и фактори, които спомагат живописта да продължи своето различно, но пълноценно съществувание.

Кирил Божков е от творците, които съзнават какъв голям шанс за креативността и реализацията дава световната мрежа Интернет и в частност Фейсбук. На 9 февруари 2014 година създава Фейсбук-групата „Аз започвам, ти завършваш”. Идеята е да се осъществи съавторство без ограничения, при което един хедожник започва дадена творба, а друг я завършва, като двамата запазват специфичните си стилове. Единственото условие е способността да се повярва, че хората могат да се обединяват и сближават в творчески и житейски смисъл, стига да имат воля за това. Групата наброява двейсетина активни членове и с времето надхвърля пределите на България. Поставя въпроса за трайното и нетрайното в изкуството през призмата на човешките взаимоотношения. Изложбата, естествено, не дава отговор на вълнуващия въпрос каква е представата за трайното и нетрайното в изкуството. Тя само започва разговор по тази тема с искрената надежда, че ще предизвика обратна връзка и ще бъде допълнена.

Експозицията е "допълнена" с любезното участие на ФБ приятелите от група „Аз започвам, ти завършваш”:
Пенка Гайдарова, Христо Стоянов, Димитър Добрев, Мариана Матева, Владимир Георгиев, Божияна Георгиева-Яна, Мариела Маламатенова, Милена Венева, Цеца Борисова, Клементина Манчева, Николай Атанасов, Сандра Божкова, Борис Анев, Никола Георгиев-Кайо, Елица Карабашлиева, Румяна Пенкова, Димитър Митов-Комшин, Милена Катошева, Рашел Леви, Костас Хараламбус, Аркадиуш Жабовски, Джон Бов, Игор Обровски и др.

Кирил Божков е сред авторите, отличаващи се със „сигнално” разпознаваем изобразителен възглед в полето на съвременната българска живопис. Свиквали сме да го свързваме с късните разновидности на метода на т.нар. „асоциативна метафоричност”, характерен за българското изкуство от 1970-80 г. Наистина той е от малцината, които продължават да отстояват този специфичен живописен език, на пръв поглед сюрреалистичен, но всъщност противоположен на автоматизма и афинитета към несъзнаваното, доколкото асоциациите в този „метод” никога не са надхвърляли границите на най-общите метафори, казва за неговото творчество изкуствоведът Свилен Стефанов.

Кирил Божков е роден в с. Нови Хан. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров”, а през 1991 г. - и Националната художествена академия „Николай Павлович" – специалност стенопис. През 2012 г. защитава докторат на тема „Нови параметри на представата за  виртуозност във фигуралната живопис през ХХ век". Доцент, доктор, водещ на ателие към катедра "Живопис" на НХА. Кирил Божков получава и много награди за принос в българската култура. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Кирил Божков е майстор на рисунката във всички нейни метаморфози и е смятан за виртуоз на трудната акварелна техника „мокро в мокро”. Владее маслената, акрилната и темперната техники, което му помага да преминава през специфичните територии на реализма, хиперреализма, сюрреализма, експресионизма, попарта.

В своите последни работи художникът използва колаж, компютър, принт, фотоапарат, а от 2012 г. обогатява своите творчески търсения с помощта на видеоарта, пърформанса и инсталацията. Божков е известен  с това, че не принадлежи на нито една група, течение, арт, идея, стил. Той вижда света в движение. В синевата между облаците се движат хора, кораби, слонове, по пътеките на подсъзнателното остават следи за разпознаване. Всичко е стихия и пътуване в реалността и въображението.

В работите на Кирил Божков традицията влиза в противоборство или се допълва с модерното изкуство и този въпрос е неизменна част от живота и творчеството на художника.                                                      


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА