Last news in Fakti

2 Октомври, 2014 18:10 1 033 0

Пловдив посреща бога на китарата

  • концерт-
  • франк гамбали-
  • китарата-
  • пловдив-
  • джаз

Франк Гамбали ще изнесе концерт в Града под тепетата на 11 октомври

Един от най-талантливите китаристи на нашето време и носител на „Грами“ – Франк Гамбали, ще изнесе концерт в Пловдив на 11 октомври от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов”. С 30-годишна кариера като соло артист, той е известен с революционните си инструментални записи и е смятан за „бог на китарата”. Името му се свързва с уникална техника на свирене и с десетки музикални проекти.

В България Гамбали идва със своя квартет и ще изпълни най-доброто от репертоара си. Неговото участие в десетото издание на „Пловдивски джаз вечери“ е истинска чест за фестивала и невероятна възможност за българските ценители на джаз музиката за първи път да видят и чуят на живо този китарен виртуоз. 

Родом от Канбера, Австралия, Гамбали пристига в Лос Анджелис, за да учи в Института по технология на китарата в началото на 80-те години. Свири с джаз икони като Чик Къриа и Били Кобъм. Пионер е на две творчески техники за възпроизвеждане на шестструнен инструмент, които са се превърнали в „енциклопедия” за китаристите. Франк Гамбали има 12 студийни албума, издал е множество учебни книги и DVD-та за техниката си на свирене.

Пловдивските джаз вечери се откриват официално на 9 октомври с премиера на албума Song of the Clown на обичания композитор и пианист Милчо Левиев с участието на Александър и Константин Владигерови – внуци на Панчо Владигеров, Вики Алмазиду и Петър Салчев, Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов-Стунджи.

В Дома на културата „Борис Христов” между 9 и 12 октомври пловдивската публика ще има възможност да чуе и последния проект на Теодосий Спасов, който включва млади български музиканти.

Тридесет години на сцената ще отпразнува и популярното трио "Акустична версия", съставено от едни от най-талантливите композитори, изпълнители и експерти по музика в България, спечелили редица престижни европейски награди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА