21 Октомври, 2014 16:08 4 607 1

В памет на Генерала

  • владимир стойчев-
  • бюст-паметник-
  • втората световна война-
  • първа българска армия-
  • здравец хайтов-
  • александър хайтов

В сряда в столицата се открива бюст-паметник на ген. Владимир Стойчев

В памет на Генерала - 1
Ген. Владимир Стойчев

Марш, марш, с генерала наш, в бой да летим, враг да победим! „С тези думи се хвърляхме в атака, следвайки нашия генерал! Ще осъществим една 20-годишна мечта на Съюза на ветераните от войните в България - за въздигане на паметник на последния наш генерал, помирисвал барут по бойните полета” -  казва 91-годишният д-р Тодор Анастасов, член на Инициативния комитет за изграждане на бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев.

Владимир Стойчев е син на балканджията от Габрово Димитър Стойчев – кавалерийски офицер на служба в Гвардейския ескадрон на княз Александър Батенберг и негов личен адютант. Примерът е ясен. Бъдещият генерал Владимир Стойчев е възпитаник на виенската военна академия „Мария Терезия”, а по-късно и неин курсант, който изпитва особена страст към ездата. Балканската война от 1912 г. заварва младия юнкер от Военното училище твърде млад, за да бъде допуснат във войната. Истински бунт обаче предизвиква випускът на Стойчев и това патриотично желание склонява военното ръководство те да бъдат изпратени доброволци на фронта.

От войната Владимир Стойчев излиза с кръст за храброст. Това е и времето на неговото бойно кръщение като кавалерист. Следват години на учение и служба в Кавалерийската школа и Генерал-щабната академия, първите участия на Олимпийски игри, турнири и състезания, първите заслужени награди в конната езда. Воинският път на генерала е също толкова дълъг, изпълнен с несгоди, но и с възходи.

Венецът на славата е участието на Първа българска армия по време на Втората световна война под ръководството на генерал-лейтенант Владимир Стойчев в победоносния път до Австрия и нейното участие в освобождението от фашизма на Югославия, Унгария. Единственият български воин, присъствал на Парада на победата в Москва през 1945 г., един от най-видните български пълководци, участвал  достойно във войните, издигайки се благодарение на своя героизъм и храброст от редник до генерал-полковник.

Високият интелект и професионализъм, патриотизъм и лоялност го отвеждат и до мисията на дипломатически посланик – военен аташе във Франция и Англия. Воден през целия си съзнателен живот от своя бунтарски дух и любов към конете, той успява да извоюва за България в конния спорт на няколко олимпиади завиден авторитет и признание, а за себе си получава званието „Маестро на ездата”! Многостранните заложби на Владимир Стойчев, неоспоримите му победи и заслуги както на военното поприще, така и в спорта и гражданските му мисии, го правят личност, достойна за уважение и увековечаване.

„Съградено от Съюза на ветераните от войните на България” е написано на гърба на паметника като знак на вярност и признателност от войниците към техния Генерал.

Паметният знак е финансиран от Съюза на ветераните и е изпълнен от авторски колектив с архитект Здравец Хайтов, скулптор Александър Хайтов, каменоделци Илян Игнатов, Димитър Антов и Иван Ненков. Неговото официално откриване е утре, 22 октомври, от 11.00 часа пред Спортната палата в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор