Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 14:25 809 0

Създават музей "Българският ХХ век"

  • музей-
  • "българският хх век"-
  • столична община-
  • дискусия-
  • миналото-
  • софийска минерална баня

В учредяването му ще участват Министреството на културата, Институтът за изследване на близкото минало, Столична община

Създават музей "Българският ХХ век" - 1
Софийската минерална баня ще даде покрив на новия музей

Кабинетът даде съгласието си министърът на културата да участва в създаването на културна организация – музей ,,Българският XX век”. Освен държавата, в нея ще участват Институтът за изследване на близкото минало и Столична община.

Предвижда се културната организация по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата да бъде с наименование „Българският XX век” и да бъде регистрирана по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Предмет на нейната дейност ще бъде създаването на културен център-музей със смесено участие, в който ще се представи близкото минало на страната ни през ХХ век. Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и дискусията за миналото. По този начин ще се създават обществени и интелектуални инструменти за разбиране и оценка както на миналото, така и на настоящето.

Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня – една от емблематичните сгради на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА