Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 16:21 636 0

Гюрер Айкал дирижира Радиосимфониците

  • гюрер айкал-
  • турция-
  • ясен теодосиев-
  • концерт-
  • радиосимфониците-
  • бнр-
  • оркестър

Солист на концерта в зала България ще бъде Ясен Теодосиев

Гюрер Айкал дирижира Радиосимфониците - 1
Маестро Гюрер Айкал

Гюрер Айкал – едно от големите имена в класическата музика в Турция, ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 24 октомври от 19.00 ч. в зала „България“. 

Маестро Айкал учи дирижиране в Консерваторията в Анкара, а след това в Гилдхол Скул и в Кралската музикална академия в Лондон. Специализирал е в Италия при проф. Франко Ферара. Посещава лекциите на проф. Бертолучи във Ватикана, изследва грегорианската музика и ренесансовата полифония. Гюрер Айкал е бил главен диригент на Президентския симфоничен оркестър на Турция, директор на Държавната опера и балет. Основава Камерния оркестър на Анкара и филхармония „Борусан“ - Истанбул, а от 1999 г. е главен диригент на състава.

Дирижирал е редица водещите оркестри в Европа, като реализира записи със световни престижни състави, сред които и Лондонската филхармония. Повече от 10 години е бил музикален директор на Симфоничния оркестър на Ел Пасо, Тексас. Гюрер Айкал преподава дирижиране в много американски университети, а днес е професор в Университета “Билкент” в Анкара.

Солист на концерта ще е Ясен Теодосиев -  водач на валдхорните на Радиооркестъра. Той е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на  проф. Владислав Григоров, а по-късно става и негов асистент. Гостувал е като водач на група на Симфоничния оркестър на Лятната академия “Киджана” в Сиена и на Софийския симфоничен оркестър. Ясен Теодосиев гради успешна кариера в областта на камерната музика. Свирил е с музиканти от ранга на Божидар Ноев, Пламена Мангова, Аркади Шилклопер. От 2012 г. е част от състава и на атрактивния духов квинтет “Пилекадоне”.

По време на концерта на Симфоничният оркестър на БНР в зала „България“ ще прозвучат увертюра „Хебриди” от Феликс Менделсон-Бартолди, Концерт за валдхорна № 1 на Рихард Щраус и Симфония № 4 от Йоханес Брамс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА