30 Октомври, 2014 13:27 2 354 0

Модерни технологии в Сикстинската капела

  • ватикана-
  • сикстинска капела-
  • ватикански музеи-
  • микеланджело

Нови системи за осветление и климатизация

През последните 20 години броят на посетителите на Сикстинската капела се увеличи значително. Това се оказва предпоставка за трудно съхранение на известните стенописи на Микеланджело.  По тази причина в сряда Ватиканските музеи представиха проект на стойност 3 милиона евро. Той има за цел да коригира нивата на въздушния поток, влажността и температурата вътре в параклиса.

Технологията се състои от 70 сензора, монтирани в стените на параклиса, и две телевизионни камери, които ще водят регистър за броя на хората, намиращи се вътре.   Директорът на Ватиканските музеи заяви, че ако броят на посетителите нараства още повече, ще се наложи въвеждането на  ограничение от 20 000 посещения на ден и най-много 2000 души, намиращи се в помещението едновременно.

Около 6 милиона посетители минават през Сикстинската капела всяка година,което означава, че потокът на посетителите се увеличил 4 пъти за последните двадесет години. Това води до замърсяване и увреждане на произведения на изкуството в параклиса.

Новата система ще поддържа температурата между  20-25 градуса по Целзий (68-77 по Фаренхайт) и ще задържа частици прах и въздушния поток в рамките на параметрите, определени от експерти на изкуството на Ватикана. Предишната климатична система не е в състояние да поддържа нивата на влажност и температура такива, че да гарантират безопасността на стенописите.

Проектът е представен сега в чест на 450-тата годишнина от смъртта на Микеланджело. Директорът на Ватиканските музеи заяви, че това е далеч по-подходяща инициатива по случай повода, в сравнение с провеждането на редица академични конференции, тъй като предлага „нещо трайно,а не мимолетно”.

Сикстинската капела ще разполага и с нова система за осветление. Досега осветлението е било слабо, за да се запазят картините, но новата система предлага 7000 светлоизлъчващи диоди (LED), които са поставени на релси високо по стените на параклиса и осигуряват по-ярка светлина, което допринася и за комфорта на самите посетители. Едновременно с това те са така конструирани, че да не вредят по никакъв начин на произведенията на изкуството.

В интервю за италианския ежедневник La Repubblica директорът на Ватиканските музeи съобщи, че посетителите ще се радват и на още една „екстра” в Сикстинската капела. Ще им бъдат раздавани „умни очила” за еднократна употреба, подобни на Google Glass, с които ще могат да се любуват на произведенията на изкуството в 3D.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА