Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 11:14 1 429 1

Документална експозиция за 40-годишния поход на тракийските изложби по света

  • държавна агенция "архиви"-
  • изложба-
  • тракийска изложба-
  • тракийските изложби-
  • париж-
  • лондон-
  • 40 години

Официалното летоброене започва през 1974 г. от Париж

Документална експозиция за 40-годишния поход на тракийските изложби по света - 1
На откриването на изложбата в Музея на изящните изкуства във Виена през 1975 г. присъства австрийският президент Рудолф Кирхшлегер

Документална експозиция „40 години тракийска изложба по света“ се открива на 4 ноември 2014 г. (вторник), в 11 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5. Организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии, целта на изложбата е да възроди, да припомни, а за по-новото поколение – да покаже за пръв път на едно място историята на тракийските изложби, обиколили неколкократно света.

Чрез автентичните документи от Централния държавен архив, Архива на НБУ, НИМ, Архива на МВнР, Архива на Пти пале – Париж, и Етнографския музей в Нюшател, на холандския музей „Боймар Ван Бойнинген“, както и от много лични архиви на преки участници в подготовката и осъществяването на изложбите, каталози, плакати и покани, репортажи от откриванията, в хронологическа последователност са представени историите на голяма част от изложбите.

Всички документални материали се показват за първи път.

В постери са подредени над 200 документа и множество снимки от най-ранното представяне на тракийското изкуство и култура още през 1958-59 г. в Етнографския музей в Нюшател, Швейцария. Официалното „летоброене“ на изложбите започва през 1974 г. от Париж, когато официално държавата се ангажира с подготовката и организирането на изложбите зад граница. В дипломатически документи, двустранни договори, програми за посещение на официалните делегации и откриване на изложбите, в работни и оперативни документи, непосредствено свързани с техническото осигуряване, застраховането и транспортирането на експонатите, грижата за тяхното опазване и сигурност, подреждането на експозициите, се проследява историята на изложбите.

Във витрини са представени прекрасните многоезични каталози, съпътстващи всяка изложба още от най-ранните; планове на зали и снимки от подреждането на съкровищата по  витрини; отзиви в печата от изложбите в съответната държава; издания. Красиво аранжирани са и плакатите към някои от изложбите.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с Одриското царство чрез специално създадено за целта мултимедийно приложение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любител

    0 0 Отговор
    Браво!