Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 17:02 1 839 0

Започва национална кампания „5-те най-търсени заглавия“

  • фондация набис-
  • кампания-
  • "5-те най-търсени заглавия"-
  • четенето-
  • специализирана-
  • художествена литература-
  • онлайн каталог-
  • библиотеки

Инициативата на Фондация НАБИС цели да насърчи търсенето и четенето на специализирана и художествена литература

Национална кампания „5-те най-търсени заглавия“ започва днес. Инициативата е на Фондация НАБИС и цели да насърчи търсенето и четенето на специализирана и художествена литература. Кампанията ще продължи до средата на май 2015 г., а всеки месец ще се гласува за книги от определена област на знанието.

Ноември е посветен на историята и археологията, през декември търсените заглавия ще са от сферата на религията, етнографията и културологията, а за следващата година акцентът ще бъде върху художествената и детската литература (през януари), икономиката и социалните науки (през февруари), архитектурата и точни науки (през март), медицината и природни науки (през април) и българския език и литература (през май). Търсенето може да става през единствения в България единен онлайн каталог на академичните библиотеки НАБИС.

Цялата информация за кампанията е достъпна на специално разработената платформа http://5.nalis.bg/.  Там всеки ще може да сподели кои според него са най-значимите заглавия по месечните теми. Необходимо е единствено да копира ликовете към тях (взели от Своден каталог НАБИС) в анкетната карта. Например, ако смята, че е важно в класацията по история да фигурира и изследването върху два царсамуилови надписа, само трябва да копира линка от каталога към него – ето този! –  в анкетата.

Кампанията приключва през май 2015 г. и тогава ще бъде направена окончателната класация на най-търсените заглавия във всяка от дисциплините, а един от участниците ще получи голямата поощрителна награда – модерен мултимедиен таблет, поддържащ най-разпространените формати за четене на електронни книги. Името на победителя ще бъде изтеглено сред всички, регистрирали се на сайта на кампанията.

Поощрителни награди ще бъдат раздавани всеки месец. Чрез томбола ще бъде избиран един от участниците, попълнил коректно формата за регистрация. Ще му бъде подарена книга, свързана с месечната тематика.
Инициаторът на кампанията е създател на сводния онлайн каталог на академичните библиотеки в България – проект, финансиран от Фондация „Америка за България“.

Своден каталог НАБИС предоставя интегрирано търсене в каталозите на включените в него библиотеки, както и достъп до техните електронни ресурси, дигитални колекции и други услуги. Търсенето се извършва сред почти 2 милиона и 600 хиляди заглавия от 33 библиотеки в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА