Last news in Fakti

24 Ноември, 2014 12:54 1 167 0

Google чества 150-годишнината на художника Тулуз-Лотрек

  • анри дьо тулуз-лотрек-
  • художник-
  • тулуз-лотрек-
  • google-
  • чества-
  • 150-годишнината-
  • париж-
  • нощния живот-
  • "мулен руж"

Творбите му пресъздават нощния живот на Париж от края на ХІХ век

Днес търсачката Google отбелязват с картинка навършването на 150 години от рождението на един от най-известите френски художници - Aнри Мари Реймон дьо Тулуз-Лотрек, представител на постимпресионизма в живописта.

Неговото творчество включва около 600 картини, близо 330 литографии, 31 плаката, 9 гравюри "суха игла", 3 монотипии, хиляди рисунки и скици. Скандалното му  поведение и начин на живот го правят популярен в нощен Париж от втората половина на ХІХ век и стават обект на множество анекдоти.

Анри дьо Тулуз-Лотрек е роден в замъка Боск в Алби, Франция. Родителите му са потомци на стари аристократични фамилии. Чичото на Тулуз-Лотрек е първият човек, който привлича вниманието му към рисуването, а само на 8-годишна възраст момчето постъпва в лицея „Фонтенас“.

Детските години от живота му са изпълнени с много драматични събития, тъй като само за две години (1878-1879) той чупи лявата и дясната си бедрена кост. Последствията от тези травми остават за цял живот, но въпреки това не попречват на развитието на неговия талант. Тулуз-Лотрек страда от мистериозно заболяване на костите, което по това време изумява лекарите.

След завършването на лицея Тулуз-Лотрек се отдава изцяло на живописта и скоро става частен ученик на художниците Леон Бона и Фернан Кормон през 1883 г. Установява се  в  Монмартър, където се пристрастява към нощния живот на френската столица, ето защо сюжети на творбите му стават най-вече кабаретните артистки и посетителите там.

През 1886 г. той се сприятелява с Винсент ван Гог, а благодарение на родителите си успява да получи пари, с които създава собствено ателие. Тулуз-Лотрек се запознава с Едгар Дега, от когото се възхищава и се превръща в редовен посетител на популярното кабаре „Мулен Руж“. През този период той разбира, че е болен от сифилис, но започва да пробива със своите плакати за „Мулен Руж“ и други подобни заведения в Париж...

Честата злоупотреба с алкохол е причината за влошаването на здравословното му състояние, което води до настаняването му в психиатрична болница в Ньой, където остава до май 1899 г. Следващите две години са доста интензивни и той създава много творби, но на 20 август 1901 г. получава паралитичен удар. Умира на 9 септември същата година, когато е едва на 38...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА