Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 17:19 1 386 0

Вежди Рашидов договори откриване на Български културен институт в Испания

  • вежди рашидов-
  • испанският посланик-
  • испания-
  • български културен институт-
  • мадрид-
  • изложба-
  • пикасо-
  • ел греко

Министърът на културата пожела бъдещата изложба от творби на Ел Греко да бъде експонирана в т.нар. БГ Лувър

Вежди Рашидов договори откриване на Български културен институт в Испания - 1
Снимка: Пресцентър МК

Министърът на културата Вежди Рашидов прие Нeгово превъзходителство Хосе Луис Тапиа Висенте, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България.

“Вие сте отличен творец и забележителен министър, радвам се, че и оценката на Европейската комисия за Вас е висока, и от все сърце Ви желая успешен втори мандат”. С тези думи испанският посланик се обърна към министъра на културата Вежди Рашидов. Двамата разговаряха днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата.

В новия проект на Спогодба за културно, просветно и научно  сътрудничество между Испания и България се предвижда възможност българската страна да открие в Мадрид свой културен институт.

„Време е да отворим една наистина нова страница в отношенията ни в областта на културата между нашите страни. Убеден съм, че откриването на Български културен институт в Мадрид е стъпка именно в тази насока – в това арт пространство ще гостуват български писатели, музиканти, художници и артисти; то ще създаде нови възможности за ползотворни контакти на творци от двете страни, ще активизира културния ни обмен”, отбеляза министър Рашидов.

Посланик Хосе Луис Тапиа Висенте подчерта, че инициативата за откриването на Български културен институт в Мадрид е съвсем навременна и това ново културно средище е наистина необходимо, още  повече, че в Испания, по негови думи, живеят вече над 300 хиляди българи.

В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов предложи да се сключи и двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Испания. Той припомни, че страната ни вече има подписани такива споразумения с Франция, Израел, Турция. Министър Рашидов подчерта, че у нас има отлични възможности за производство на филмови копродукции и разполагаме с много добра техническа база, доказани специалисти и разбира се – с чудесни кинотворци. Той отбеляза, че през последните няколко години новото българско кино е в подем и печели редица престижни награди.

По време на срещата  посланик Хосе Луис Тапиа Висенте и министър Рашидов обсъдиха и подготовката на предстоящата изложба с творби от Музея на Пикасо в Малага, която ще бъде официално открита в Националната художествена галерия (НХГ) в София на 25 октомври 2015 г.

„Датата за откриването й съвсем не е избрана случайно – на този ден преди 134 години се е родил самият Пикасо”, посочи посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте. Испанският дипломат сподели още, че очакванията са над 40 000 души да посетят изложбата с литографии на Пабло Пикасо, както и с негови графични творби и керамика, които ще бъдат представени догодина в НХГ в продължение на два месеца. 

Министър Рашидов благодари на посланика на Испания Хосе Луис Тапиа Висенте за вече направеното от него за организирането и подготовката на тази впечатляваща експозиция, която предоставя чудесна възможност българската културна общественост да се докосне до част от творчеството на гениалния испанец, който е и един от най-великите артисти на ХХ век.
       
Министърът на културата Вежди Рашидов и Н. пр. Хосе Луис Тапиа Висенте се договориха да започне подготовката и на друга забележителна и знакова изложба, която ще има за цел да покаже на българската публика творби и на прочутия ренесансов художник Ел Греко, роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит и живял и творил в Толедо от 1577 г. до смъртта си през 1614 г., черпейки вдъхновение от дръзките му, смели цветове и стил.

Време е и у нас да бъдат по подходящ начин експонирани творби на този велик испански художник от гръцки произход, той е с огромно влияние върху съвременното изкуство, отбеляза министър Рашидов и сподели, че като ученик се е възхищавал и вдъхновявал от неговото творчество и нестандартни произведения. 

Желанието ми е бъдещата изложба с творби на гения от Ренесанса Ел Греко да бъде наредена в новия Национален български музей в “Квадрат 500” в центъра на София, заяви в заключение министър Рашидов.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА