Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 15:18 9 915 1

Златното руно е съществувало наистина

  • златно руно-
  • съществувало-
  • наистина

Грузински учени откриха доказателства за древна техника за извличане на злато чрез кожи от овен

Златното руно е съществувало наистина - 1
Снимка: Уикипедия

Древногръцката легенда за Язон и Златното руно е базирана на историческа реалност, съобщи „Дейли мейл“.

В легендата митичният герой пътува до древното царство Колхида, където открива Златното руно. То е представлявало златна кожа от овен, с която Фрикс и Хела, деца на цар Атамант и богинята на облаците Фрела, избягали през морето от своята мащеха Ино. В Колхида Фрикс пренася руното като дар на Зевс.

Счита се, че царството се е намирало на територията на намиращия се в северозападна Грузия планински район  Сванети. Сега геолози откриха, че в този регион наистина е имало големи залежи на злато.

Колхида е съществувала между 6-ти век пр.н.е и 1-ви век пр.н.е. Според изследването местните жители са използвали  одрана кожа от  овен, за да извличат златото от планинските потоци. Те са използвали техника, при която частичките от злато са се утаявали по кожата, след което били събирани на ръка. Така се е създала и идеята за руното, покрито от златни люспи.

В Сванети са открити още исторически артефакти, включително и бронзова скулптура на птица с глава на овен, които подсказват, че митът е тръгнал именно от това място. Според изследователите от Тбилиския държавен университет легендата за Язон и аргонавтите почива на реални събития. Вероятно гръцки и римски експедиции са пътували до Колхида, за да проучат наличието на златни залежи и техниките за тяхното извличане.

Геолозите са изследвали над 1000 проби от скали и чакъл, за да се оцени съдържанието на злато в региона. Според проучването съдържанието на благородния метал е било достатъчно голямо, за да даде основание за различни легенди и предания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Може би!