Last news in Fakti

4 Декември, 2014 15:06 1 589 0

Министерството на културата бойкотира комисията на Слави Бинев (обновена)

  • министерството на културата-
  • комисията за култура и медии-
  • слави бинев-
  • вежди рашидов-
  • протест-
  • бюджета-
  • гилдии

Представители на ведомството не отидоха на заседанието й за бюджета

Министерството на културата бойкотира комисията на Слави Бинев (обновена) - 1
Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е солидарен със съсловието. Снимка: БТА

Екипът на Министерството на културата няма да отиде днес в 14.30 ч. на заседанието на оглавяваната от депутата от ПФ Слави Бинев Комисия по култура и медии в Народното събрание за разглеждането на бюджета, обявиха от ведомството. Негови представители наистина не се явиха на заседанието, вследствие на което присъстващи заявиха, че няма с кого да дискутират бюджета и сбирката за обсъждане на първо четене се явява безсмислена. Затова депутатът от БСП проф. Станилов също напусна заседанието, заявявайки, че неявяването на МК е нарушение на закона.

Самият Слави Бинев каза, че ще гласува против този бюджет, който е недостатъчен, но че тези, които най-вече би трябвало по закон да са тук и да защитят своите позиции, ги няма. 

Решението на МК е взето в знак на солидарност с тревогите, притесненията и острото недоволство на творческите гилдии от избора на председател на тази комисия.

От министерството припомнят, че министър Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци.

Във връзка с това решение екипът на Министерството на културата е провел разговори с народните представители от ГЕРБ в Комисията по културата и медиите със своята позиция по проектобюджета и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 г. в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии, предаде „Дарик“.

На 1 декември 2014 г. министър Вежди Рашидов защити приетия от Министерския съвет проект на Държавния бюджет за 2015 г. в частта му за културните дейности, с който е предвидено увеличение на разходите в сравнение с 2014 г. с 6 млн. лева.

Министерството на културата ще продължи усилията си за плавен растеж на бюджета за култура, така че в следващите години той да достигне един процент от брутния вътрешен продукт.

БНТ и БНР също отказаха да отидат на заседанието и аргументираха позицията си в декларация, изпратена до медиите. Тя гласи:

"Ръководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио дълбоко уважават Народното събрание и всички институции в Република България, а поради своя обществен статут работят  за утвърждаване на авторитети им.

Това е основната причина да откажем  да участваме в днешното заседание на Парламентарната комисия по културата и медиите. Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения, пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения.

БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия. В знак на недоверие към възможността на председателя на Комисията да осигури обективно обсъждане ние няма да присъстваме на днешната среща.

Бюджетите на обществените телевизия и радио са изключително важна тема, която трябва да се обсъди в обстановка, в която тежест ще имат реалните аргументи и факти. Най-същественият разговор е какви са последствията за обществото от намаляващия бюджет на БНТ и БНР в последните години, предвид ангажиментите им, съгласно Закона за радиото и телевизията.

Разчитаме на професионален и компетентен диалог, който всяка от страните ще води с отговорност и обективност". 

На заседанието присъстваха директорът на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов и др.

Вчера стотици, а може би и над хиляда творци – артисти, художници, музиканти, излязоха в градинката на „Кристал“, а след това стигнаха и до Народното събрание, в знак на протест срещу назначаването на Слави Бинев – личност, олицетворяваща според тях, „чалгизацията на българското общество“, за шеф на Комисията по култура и медии. Актрисата Милена Червенкова, директор на столичния частен Арт театър, заяви за Факти.бг, че тя и колегите й имат идея да предложат на 12 декември всички културни институти – театри, кина, концертни зали, библиотеки, книжарници и т.н., да спрат да работят, ако проблемът с оттеглянето на Слави Бинев не се реши. Протестиращи творци казаха, че се обявяват не само против Бинев, но и срещу избора на Вежди Рашидов за културен министър, както и срещу цялостното управление на държавата в лицето на Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА