Last news in Fakti

17 Декември, 2014 16:16 2 956 0

Виктор Стоянов става директор на Софийската филхармония

  • виктор стоянов-
  • директор-
  • софийската филхармония-
  • конкурс-
  • явор димитров-
  • заместник-министър-
  • културата-
  • служебния кабинет

Той сменя на поста спорния Явор Димитров и ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс за нея

Виктор Стоянов става директор на Софийската филхармония - 1
Виктор Стоянов

Музикантът Виктор Стоянов e новият директор на Софийската филхармония, съобщиха от Министерството на културата. Той  ще е начело на тази изключително престижна културна институция до насрочването и провеждането на конкурс за ръководната длъжност.

Виктор Стоянов беше заместник-министър на културата в служебното правителство. Той сменя на поста Явор Димитров – спорна фигура, за когото от съсловието недоволстваха, че съсипва оркестъра, рядко се явява на работното си място и не разговаря с подопечните си.

Започнала преди повече от половин век (1939 г.) своите успешни гастроли в  чужбина, Софийска филхармония има сериозен авторитет и признание по цял свят. Филхармонията гостува в най-големите музикални центрове на Европа, Азия, Америка, като е посрещана възторжено в концертните зали и от най-взискателната аудитория. До момента Филхармонията е гостувала във всички европейски страни, както и в Мексико, Япония, Р. Корея, Сингапур, Тайван, Сирия, Ливан,  Мароко, Турция. Софийска филхармония многократно е изнасяла успешни концерти и в САЩ,  Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия,  Португалия, Гърция, Хърватия, Словения,  Македония, Малта и др.

Виктор Стоянов е роден в  София на 6 ноември 1977 г. Завършва „Пиано” и „Музикална теория” в Национално музикално училище „Любомир Пипков” в София. Стоянов е бакалавър по музика и виртуални музикални технологии в СУ„Св. Климент Охридски”, като дипломната му работа е: „Предизвикателствата на съвременни музикални MIDI технологии”. Той е и магистър по история на философията от СУ „Св. Кл. Охридски”, където защитава дипломна работа на тема: „Здравият разум – история, развитие,  перспективи”.

От 1995 г. до 2011 г. Виктор Стоянов е  тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажно студио „Александра Аудио”, което работи по проекти на водещи филмови студиа като „Дисни”, „Дриймуъркс”, „Юнивърсъл” и др. Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, TV програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студия в България и Европа. Голяма част от реализираните проекти получават признание, изразяващо се в многобройни номинации и награди. 

Работил е и с главния диригент на ансамбъла Георги Андреев по реализация на основните спектакли на НФА „Ф. Кутев”, които имат международно признание. Като концертиращ пианист е печелил и редица престижни международни награди: през 1991 г. - Специална награда на международния конкурс за пианисти „Димитър Ненов”, през 1989 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Марсала, Италия, през 1985 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Усти на Лабем,  Чехословакия.

В последните години Виктор Стоянов участва като музикант в редица български филми като „Лора от сутрин до вечер“, „Четвърта Власт“, „Вила Роза“ и др., номинирани за наградите на Българската филмова академия.  В периода  1997 – 2007 участва в поп-групата „Киора“ и дуета „Стоян Михалев и Виктор“. Създадените от тези формации песни придобиха широка популярност и бяха оценени с много награди. През 2002  г. на Театралните награди „Аскеер” Виктор Стоянов има номинация и за най-добра театрална музика за пиесата „Охранители”, реж. Съни Сънински.

Виктор Стоянов е бил член на и гражданската квота на Комисията по култура и медии в 39-тото Народно събрание. Избран е за член на УС на „Музикаутор“, както и председател на комисията „Културен фонд“ към организацията. В периода август – ноември 2014 г. Виктор Стоянов бе заместник-министър на културата в служебното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА