Last news in Fakti

18 Декември, 2014 19:06 16 286 12

Гробище с над 1 милион мумии откриха в Египет

  • египет-
  • некропол-
  • гробище-
  • мумии-
  • археолози

Некрополът е от времето, когато страната е била под властта на Византийската империя

Гробище с над 1 милион мумии откриха в Египет - 1
Снимка: GlobalLookPress

Гробище, в което са заровени над 1 милион мумифицирани човешки тела, откриха археолози в централната част на Египет южно от столицата Кайро, съобщи „Дейли Мейл“. Учените предполагат, че тези хора са умрели преди около 1500 години, когато Египет е бил под властта на Византийската империя.

За разлика от други подобни находки, във въпросния некропол лежат обикновени граждани, а не фараони и аристократи, смятат археолозите. Непонятно е обаче защо телата са толкова много, тъй като околните села някога не са били толкова гъсто населени, че да образуват такова огромно гробище, а близките градове са имали собствени места за погребения.

Учените са забелязали, че намерените мумии са били групирани по цвета на косите. Може те да са представлявали отделни семейства и генетичният анализ в бъдеще ще покаже дали това е така. При някои от тях са се съхранили и зъбите, които са в отлично състояние. Един от покойниците пък бил с ръст 2,13 м.

Некрополът Фаг Ел Гамос е известен отпреди около 30 години, но археолозите правят там все нови и нови открития. Мумиите там са заровени без саркофази и вътрешните им органи не са били отделени. С тях са намерени и друхи, ювелирни издеия, стъклени мъниста, дори детски обувки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке им

    4 0 Отговор
    Даже е имало и сметки за тока и парното за 2014г
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Някак си изведнъж ли са разкрили 1.000.000 гроба ?
  • 3 ఓహ్కుఇ కుఇ ఓహ్కుఇ కుఇ

    1 0 Отговор
    Трябва и Боико Борисов да пуснат вътре за да се оправи държавата.Всичките мафиоти на свобода избягали затворници от централен софииски убииства през ден ,корупция на митницата може и яхта да внесеш или булдозер .
  • 4 скептик

    0 0 Отговор
    Не ми са вярва лройката да е толкова голяма. Пак някой не е разбрал нещо, както винаги. Ни били компютри, а компоти.... Един милион трупа, само за да ги погребеш в отделни гробове ти трябва ужасно много часове труд, да не говорим за ритуал, за необходима площ и т.н.
  • 5 gost

    0 0 Отговор
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2877855/Cemetery-one-MILLION-mummies-unearthed-Egypt-1-500-year-old-desert-necropolis-largest-found.html
    1 млн. пише няма грешка.
  • 6 jorroveliki

    0 0 Отговор
    ...еее по тъпи коментаи не съм чел!!!!!!!!
  • 7 Гого

    0 0 Отговор
    Умрели са от извънземно нашествие и атомна война довела ЕГИПЕТ до пустинен пеизаж, както сега го познаваме!
  • 8 борислав

    0 0 Отговор
    Не думай,1000000 данъкоплатци ,така е банкрутирал Египет .
  • 9 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Нищо чудно, новата статия да е "Мумиите имат и лични карти, тип каменна плоча" Тия имат ли си понятие какво е 1 милион трупа? Или бълват врели и некипели, колкото да кажат нещо.
  • 10 танашиба танахака

    0 0 Отговор
    тя стана като филма "Кит"-от една хваната цаца в морето докато стигне до ръководството стана кит,та и сега-от примерно 100 или 1000 мумии направиха 1 000 000-още 500 000 и все едно София
  • 11 сеп дитрих

    0 0 Отговор
    в 1час има 60мин по60сек са 3600 значи им требва 278часа за да ги преброят това прилича на ритуално убйство били групирани по цвета на косите интересно как зубите се сахраняват 1500години докато в днешно време повечето хора са с кариеси и пломби
  • 12 Преминаващ

    0 0 Отговор
    На това му казват " Копи/Пейст " или " Боже пази сляпо да прогледа " ! Всеки копира, ама никой не мисли ! А бе, вие нормални ли сте ? Някой обърна ли внимание на каква дълбочина са заровени първо та пишете за 1 500 г. ? Някой направи ли си сметката, че за балсамиране и погребение на толкова хора 1 млн. са необходими поне по 2-ма живи, които да работят поне по 5 часа върху всеки труп или 2 трупа на 2-ма живи на ден ? + още 2-ма които да ги хранят през това време ... колко прави ? + поне 100 000 които да ги координират ... ! А и като прибавим, че средно за всяка мумия е отделено по 2 кв.м. - 2 000 000 кв.м това по груби сметки прави около ... , а бе сами си смятайте ! В тази " държава " тъпанари управляват тъпанарите, които пишат ! А още повече са тъпанарите, които им вярват !