Last news in Fakti

18 Декември, 2014 21:01 4 451 2

Войнишки мемориал сменя паметника пред НДК

  • ндк-
  • мемориал-
  • войнишки-
  • паметник
Войнишки мемориал сменя паметника пред НДК - 1
Проектът за възстановяване на Военния паметник пред НДК. Снимка: Столична община

Паметникът „1300 години България” да бъде премахнат. Това софийските общински съветници днес. Паметникът ще бъде демонтиран и разположен на друго място в София, като едно от предложенията е да бъде поставен в „Южния парк”.

На негово място ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, които са били премахнати през 1977 година от това място. Общо за това решение гласуваха 45 члена на СОС – „За“ демонтирането на паметника гласуваха 42- ма, „въздържали се”-0 и „против”–3.

Още преди да се стигне до тази точка в дневния ред на общинските представители Орлин Иванов от ГЕРБ, който е един от хората внесли предложението каза: „Предложението, което внесохме за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести Софийски пехотен полк, в СОС, е от представители на десните партии не само от ГЕРБ, така че при всички случаи ще имаме мнозинство”.

По време на гласуването се разразиха дебати в залата на Столичния общински съвет. „Събарянето на паметниците в историята на човечеството има едно-единствено определение и то е „вандализъм”. Така са постъпвали и тези, които са рушили нашите църкви и са ги превръщали в джамии“, заяви Милка Христов общински съветник от БСП.

Прошко Прошков каза, че не вижда нищо политическо в доклада за демонтирането на паметника "1300 години България", по повод обвиненията отправени срещу вносителите на доклада, че той е политически настроен акт.

Част от общинските представители на БСП определиха демонтирането на паметника като „Пряко посегателство върху историческата памет не само на София, но и на историческата памет като цяло на България”, по думите на Милка Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Войнишки мемориал на клетите хорица дали живота си за благоденствиено на шепа АНТИБЪЛГАРИ нехаещи за Родината и водени от лични финансови интереси???ПОЩЛО!!!!По-добре е статуя на Христос като в Рио - та като мине ескорта с БОГПОМАЗАНИТЕ да се позамислят малко ако изобщо тази функция им е достъпна
  • 2 lechitel na mozak

    1 0 Отговор
    да се махне грозния паметник е добре; войнишките паметници по-добре да се разположат около историческия музей, и да се оформи като парк !