Last news in Fakti

27 Януари, 2015 14:50 3 739 0

40 художници събра галерия "България" за 10-годишния си юбилей

  • галерия "българия"-
  • 10-годишен юбилей-
  • цена бояджиева-
  • софийската филхармония-
  • зала "българия"-
  • пана-
  • изложби

Съчетаването на музика, живопис, скулптура, графика и фотография в комплекса го прави уникално духовно място

40 художници събра галерия "България" за 10-годишния си юбилей - 1
Галеристката Цена Бояджиева и художникът Иван Яхнаджиев пред юбилейното пано. Снимка: ИнЛайф

Със серия събития галерия "България" в Концертен комплекс зала "България" отбелязва своя 10-годишен юбилей. По този повод първо бяха създадени две триметрови пана на музикална тема. "Музикален прах" на маестро Иван Яхнаджиев бе подарено на Софийската филхармония. След това галеристката Цена Бояджиева покани близо 40 художници, правили изложби в галерията през годините - живопис, скулптура, дървопластика, стъклопластика, графика, акварел и фотография. Техните творби са разположени в Партер, Мраморно фоайе и на I-ви Балкон.

Галерия „България” към Концертен комплекс „България” е  създадена през 2004 година. Началото е поставено с експонирането на „Виолетовата биволица” от Павел Койчев на Нова година 2003. Целта на художествената галерия е да експонира автори на българското и чуждестранно изобразително и приложно изкуство, както и да се впише и допълни цялостният културен ансамбъл „България”.

През този период осъществени редица успешни изяви, които доказват, че художествената галерия намира своето подобаващо място в културния живот не само в Софийската филхармония, но и в културния живот на София. Неоспорим факт е, че все повече творци търсят и желаят да представят своите творби  в галерията.

Любителите на изобразителното изкуство имат възможност да видят тук както творби на млади талантливи художници, така и на утвърдени в българското изкуство имена. Захари Каменов, Вежди Рашидов, Георги Трифонов, Георги Бояджиев-Бояджана, Иван Яхнаджиев, Николай Майсторов, Александър Титоренков, Сава Цоновски,Александър Терзиев, Кирил Божков, Васил Горанов, Мара Атанасова са само част от представяните интригуващи автори.

В галерия „България” се отразяват и годишнини, като се правят документални изложби. Стремежът е с подобни експозиции да бъде събуден споменът за наши ярки творчески личности, да се отразят важни събития и факти от тяхното творческо дело и наследството, което тези имена са завещали на нашата култура. Фотоизложбите за голямата Райна Кабаиванска  - „50 години творческа дейност“, Антон Диков, Панчо Владигеров, Влади Симеонов и още много талантливи творци предизвикаха голям интерес. 

Осъществи се и документална изложба по повод 80- и 85-годишния юбилей на Софийската филхармония с богат снимков материал от основаването й през 1928 година до наши дни. За изложбата се изработи и албум за целия творчески път на филхармонията, който може да бъде видян в галерията. Реализира се и документална изложба „70 години Хорова капела „Светослав Обретенов”.

Представяли са се и галерии от Пловдив, Русе, Варна, Кюстендил, Благоевград, галерия „Дечко Узунов”- София, галерия „Маестро” – София.

Стана традиция от 2012 -2013 година музикалният сезон да се открива и закрива с изложби под менторството на художника Иван Яхнаджиев на музикална тема с участието на деца на музиканти от Софийска филхармония и на ученици от Италианския лицей в Горна Баня. Съвместяването на изкуствата музика, живопис, скулптура, графика и фотография обогатява и допълва културния облик на Концертен комплекс „България”, което го прави уникално духовно място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА