Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 15:44 3 904 2

Водолази откриха 2000 златни монети в Израел

  • водолази-
  • златни монети-
  • израел

Съкровището се датира от преди 1000 години

Водолази откриха 2000 златни монети в Израел - 1
Снимки: БТА/Xinhua

Водолази откриха най-голямото древно съкровище, виждано някога край Средиземноморското крайбрежие на Израел, съобщи Би Би Си.

По време на тренировъчно гмуркане членовете на водолазен клуб в Израел са открили 2000 златни монети, датирани от преди 1000 години. Първоначално водолазите решили, че монетите са играчки, но бързо разбрали сериозността на откритието си. Гмуркачтие проучвали древно пристанище в Кесария, когато открили златото. Те събрали няколко монети, след което побързали да уведомят директора на клуба.

Според местните власти находката има толкова голяма стойност, че може да бъде определена като безценна.  Монетите са на различна стойност, като се смята, че са разпространявани от династията на Фатимидите, управлявала Близкия Изток и Северна Африка между 909 и 1171 г.

В момента се планират разкопки на мястото на събитието, които да хвърлят повече светлина около произхода на съкровището. Възможно е на това място да е имало корабокрушение на лодка, превозваща парите за заплатите на войниците от гарнизон, разположен в Кесария. В момента монетите са собственост на държавата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Как 1000 години ще стоят така отгоре. Тези ни взимат за канарчета. Монетите скоро са разсипани незнайно от кои крадци.
  • 2 стига с идиотски испълнения

    0 0 Отговор
    измама