26 Февруари, 2015 12:49 1 062 0

"Последният остров" - универсална политическа притча за диктатурата

  • "последният остров"-
  • роман-
  • зюлфю ливанели-
  • награда-
  • турция-
  • диктатура-
  • издателство "книгопис"

Книгата носи на Зюлфю Ливанели най-престижната литературна награда за роман в Турция

След успеха на "Серенада" и "Историята на моя брат" Издателство „Книгопис“ подготви излизането на още една прочута книга на Зюлфю Ливанели – "Последният остров", удостоен с наградата "Орхан Кемал", най-престижното отличие за роман в Турция. Книгата ще бъде на родния книжен пазар от 28 февруари.

Обитателите на малък уединен остров живеят в блажено разбирателство и хармония с природата. Но всичко драматично се променя, когато на острова се заселва „бащата на нацията“. Той вече не заема висшия държавен пост, но е запазил навика си, а и умението си - да властва.

Реакция на конкретни политически събития, тази притча, в която героите нямат имена, пресъздава универсалния модел на всяка диктатура. Сред тътена на изстрелите, пукота на опожарената гора и крясъка на чайките отеква предупреждението, че тиранията може да унищожи и най-задружното човешко общество. И че тоталитарната власт се нуждае не само от диктатор, но и от наивници, които безропотно да го последват.

Зюлфю Ливанели е една от емблематичните личности на съвременна Турция. Той не е от съзерцателния тип интелектуалци. Трудно е да се определи кое допринася повече за огромната му популярност – многоликата творческа дабра или силната гражданска позиция.

Ливанели е едва 25-годишен, когато превратът в Турция от 1971 г. го принуждава да емигрира. След като живее в Швеция, Франция и Гърция, през 1984 г. се завръща в родината си. Творец с много таланти, той бързо става известен с изявите си като писател, публицист, композитор и филмов режисьор.

Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият роман на Ливанели „Тръпка в окото на пепелянката” излиза през 1996 г. и получава Балканската литературна награда. Международна известност му носи и романът ”Щастие” (2002 г.). През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл” му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. Две години по-късно Ливанели получава и наградата „Орхан Кемал“ на името на безспорния класик на съвременната турска литература Орхан Кемал (1914-1970). След излизането си през 2011 г. романът „Серенада” трайно оглавява бестселъровите класации и вече надхвърля 300 хиляди продажби. „Историята на моя брат” пък е най-успешното заглавие от художествената литература на Турция за 2013 г.

Освен „Серенада“  и „Историята на моя брат“, издадени от “Книгопис“, в България са преведени също и романите „Тръпка в окото на пепелянката“ и  „Щастие”.

Създадените от Ливанели над триста песни и музиката за тридесет филма му носят огромно признание. Той е лауреат на много музикални отличия, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. и награда за цялостен принос на филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в САЩ. Ливанели е и режисьор на четири филма, от които с най-много награди е „Мъгла”, създаден през 1988 г.

От 1996 г. Ливанели е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА