Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 16:46 1 344 1

Имуществото на Класическата гимназия повредено умишлено

  • класическата гимназия-
  • нгдек-
  • ремонта-
  • имуществото-
  • фирмата изпълнител-
  • министерството на културата-
  • повредено-
  • умишлено

Фирмата изпълнител обеща незабавно да отстрани проблемите, независимо че те не са свързани с ремонта, а са се появили след него

По повод спекулативните твърдения на група родители на ученици от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", че появили се дефекти във физкултурния салон на реновираното училище на ул. "Баба" № 16 в кв. „Модерно предградие“ били следствие от некачествени ремонтни работи, Министерството на културата припомня, че увреждането на съоръженията в училищната сграда е причинено умишлено след края на ремонта, а не е следствие от извършените там ремонтни работи.

За това има и съставен протокол на 17 септември 2014 г. На тази дата е установено, че „...много от дефектите не са резултат от некачествена строителна работа или пропуски в нея, а от действия, в някои случаи и вандалски, извършени след предаването на сградата с Актове обр. 15 и 16. Липсващи елементи, смачкани водосточни тръби, причинили течове в помещения до гимнастическия салон, разбити врати, зацапани с боя стени, счупени и увредени съоръжения и части от сградата, включително и в интериора. За съзнателното увреждане, установено на 17.09.2014 г., е съставен протокол и има снимков материал”.

От МК изпращат подробно писмо до директорката на НГДЕК Мариела Папазова. То е в отговор на неин доклад от 9.02.2015 г. за нередности и дефекти в сградата. Становището на Министерството на културата е, че ръководството на НГДЕК се е проявило като лош стопанин на сградата на Класическата гимназия и не е поддържало и опазвало имота така, както изисква законът.

Междувременно днес, 26 февруари 2015 г., бе извършена нова  инспекция в обновената с европейско финансиране сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16 в кв. "Модерно предградие". В инспекцията взеха участие и директорът на Дирекция „Управление на собствеността” в Министерството на културата инж. Пано Панов, както и държавни експерти от дирекцията. На огледа присъства и директорката на НГДЕК Мариела Папазова.

Представители на фирмата изпълнител на ремонта поеха ангажимента да отстранят още в близките дни нередностите във всички „проблемни” зони в училищната сграда, в това число - и да възстановят целостта на мазилката на местата с появила се влага от течове, констатирана например на една от стените във физкултурния салон на гимназията.

Следва да се има предвид, че констатираните незначителни проблеми са възникнали след завършването и предаването на обекта и не са свързани с договора. Независимо от това, всички неизправности ще бъдат незабавно отстранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даскала

    0 0 Отговор
    Е не стига че са изпрали 2.2 млн за ремонт на ул баба16 пък и рушат сбствеността там. Сега искат да перат още на Кирил и Методий 63. Браво на Папазова и Столчина община. На какво учите учениците си в НГДЕК на беззаконие и корупционни практики браво.