Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 14:35 2 637 1

Предлагат за орден оперната дива Христина Ангелакова

  • христина ангелакова-
  • орден-
  • „св. св. кирил и методий“-
  • огърлие-
  • софийската опера-
  • националната опера и балет

Певицата е първата в историята жена директор на Софийската опера

Предлагат за орден оперната дива Христина Ангелакова - 1
Христина Ангелакова

Министерският съвет предлага на президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата.

Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София. Осъществява поредица от незабравими художествени превъплъщения на роли от италианската, френската, руската и българската опера. С майсторство и талант тя допринася за утвърждаването и на българската композиторска школа.

Съвместявайки ангажиментите си в България и чужбина, Христина Ангелакова често гастролира на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Кралската опера в Брюксел, театър „Шан‘з Елизе“, Виенската Щатсопера, Болшой театър, в Монте Карло, Варшава, Будапеща, Санкт Петербург, Билбао, Овиедо, Равена. Многобройни са нейните участия в международни фестивали, концертни прояви по подиумите на Италия, Гърция, Чехия, Полша, Испания, Румъния, Мексико и др.

Христина Ангелакова е носител на почетното звание „Комендаторе“ на Република Италия за изключителни заслуги към културата на страната. Двукратно е удостоена с „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

В периода 2001-2004 г. тя е директор на Софийската опера - първата и досега единствена жена на този пост. През последните години е председател и артистичен директор на „Моцартови празници” в Правец, където отново показва талант за успешно европейско културно сътрудничество с вкус към високостойностни музикални продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    0 0 Отговор
    много правилно заслужава това уважение и тя и още много други от този бранш