Last news in Fakti

1 Март, 2015 11:46 2 631 1

Почина Яшар Кемал

  • яшар кемал-
  • турция-
  • литература

Класикът на турската литература беше лекуван в болница от пневмония

На 92-годишна възраст в Истанбул почина класикът на турската литература Яшар Кемал. През последния месец той беше лекуван от пневмония.

Писателят е от кюрдски произход. Това не пречи романите на Яшар Кемал да бъдат преведени на десетки езици. В същото време той често попада под ударите на турското правосъдие за своята дейност.

Писателят е удостоен и с редица чуждестранни награди, включително с френския Орден на почетния легион през 2011 г.. Той е почетен доктор на редица чуждестранни и турски университети.

Яшар Кемал е първият турски писател, предложен за Нобеловата награда за литература. На български език е известен с Безсмъртниче, Жерави, Индже Мемед и Тенекия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ю53п

    2 1 Отговор
    браво на човека да с еосмелиш да пишеш докато те мачкат от турското правителство ..евала

    кюрдите са много мачкани като нас от турците имаме много да си връщаме