Last news in Fakti

4 Март, 2015 12:43 1 209 0

Протест и контрапротест за съдбата на Класическата гимназия

  • класическата гимназия-
  • нгдек-
  • протест-
  • контрапротест-
  • кв. "модерно предградие"-
  • ученици-
  • родители-
  • местене

Част от учениците и техните родители искат НГДЕК да остане в центъра на София, други - да се върне в ремонтираната сграда в кв. Модерно предградие

Учители, ученици и техните родители излязоха днес на протест срещу връщането на Класическата гимназия в ремонтираната сграда на ул. „Баба“ в кв. „Модерно предградие“.

В 08.00 ч. днес родителите придружиха децата си на училище в сградата на НГДЕК на ул. "Кирил и Методий" в центъра, за да не позволят изпълнението на заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, според която децата трябва да бъдат преместени в реновираната сграда в отдалечения квартал. Родителите и училищното настоятелство не са съгласни с поредното местене, при това в средата на годината и направиха жива верига, за да не позволят то да се случи.

„Аз съм против, защото мястото на гимназията не е извън историческия културен център на столицата. Запращането на училището в покрайнините на града обрича неговото бъдеще", заяви майка на ученик пред „Дарик“.

„Ние номинално разполагаме с две сгради, защото Министерството на културата така и не издаде заповед, с която ние да останем в 13-о училище. Ние знаем, че за тази сграда и за оставането ни тук трябва много да се борим от гледна точка на обещанията на министерството да бъдат спазени, т.е. в редица интервюта и на думи имаме уж две сгради, но в момента, в който излезем от тази, ще останем с една - на ул. „Баба". Тя не само, че е с лош ремонт, но и не ни предвещава никакво развитие", обясни преподавателка по латински в НГДЕК.

Протестиращите заявиха, че гражданското неподчинение ще продължи толкова, колкото е необходимо. В един момент дори се стигна до лек сблъсък между родители, ученици и един от преподавателите.

Старата сграда е ремонтирана с европейски средства по проект на Министерството на културата. Проектът трябва да бъде отчетен през април. Миналата седмица от МК обявиха резултати от измервания, според които в училището няма следи от азбест, както се съмняват родителите и учениците. Тази сутрин  там учебните часове не започнаха, защото инспектори на РИОКОЗ изненадаха ръководството на гимназията с нова проверка за наличието на азбест. По-късно бе обявено, че занятия днес няма да има и ще се чества Националният празник в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Не всички възпитаници на Класическата гимназия обаче са на мнение, че трябва да останат в порутената стара сграда в центъра на столицата. Те и техни близки пък организираха контрапротест в „Модерно предградие” в подкрепа на решението на Министерството на културата с доводи, че искат учебният процес да се води в ремонтирана сграда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА