Last news in Fakti

10 Март, 2015 11:17 2 324 0

Ева Волицер режисира магичен спектакъл с млади актьори

  • ева волицер-
  • магичен спектакъл-
  • нов български университет-
  • университетския театър-
  • фентъзи-
  • млади актьори

Пиесата на нашумелия американец Роберто Агире-Сакаса се поставя за пръв път у нас

„Магична мощ” - фентъзи спектакъл от Роберто Агире-Сакаса, е новата премиера на Университетски театър към Нов български университет. Пиесата се поставя за първи път у нас. Режисьор е проф. Ева Волицер. Премиерата ще бъде в петък, 13 март.

Модерното и различното в пиесата „Магична мощ” е преплитането на герои от драматургичния романс „Бурята” на Уилям Шекспир (Просперо, Миранда, Ариел, Калибан) с персонажи на съвременни момичета и момчета. Участват и герои от други пиеси като древногръцките фурии, Кай Марций Кориолан (”Кориолан”)  и  Шейлок („Венецианският търговец”).

Мощта на таланта, мощта на  думите  се разгръщат в сблъсъка между магьосника Просперо и съвременното момиче Мелани, която има магическата способност да извлича герои от театрални текстове и да ги оживява днес. В противопоставянето между доброто и злото се включват както образи от пиеси, така и съвременни  жизнени и очарователни характери като плажния спасител Чет. В спектакъла ярко, динамично и с лекота се редуват  местата на действие: островът на Просперо, съвременната книжарница на Шейлок, нощен клуб „Дионисий“, плаж на края на града и т. н.

Жанрът на спектакъла е екшън-фентъзи със завладяващ ритъм, искрящ хумор и експресивни драматични моменти.  Фантазният  характер на пиесата е свързан с магията, науката, таланта и преплитането им. Спектакълът е изключително предизвикателство  за младите актьори.  Той съчетава синтетични изразни средства:  пластика и сценични боеве (Иван Недялков), хореография (Анна Пампулова). Искрящият хумор е едно от основните му достойнства.

Актьорите дипломанти  успяват да  изградят оригинални и запомнящи се характери, като постигат хумора, иронията, но и лириката, и драматизма на текста. Приятелството, любовта, доброто, мощта на думите и мощта на таланта, красотата на живота са посланията на този ярък спектакъл.

Сценографията на Елена Петрова и Владимир Грънчаров е мултимедийна, с визуални ефекти, реализирани в 3D формат, която създава впечатляваща сценична среда и завършен образ на фантазната характеристика на спектакъла. Художник на  костюмите  е Яна Дворецка. Представлението  запленява и се гледа на един дъх.

Участват младите актьори Елена Манолова, Любомир Джустров, Константина Челебиева, Габриела Станкова, Тодор Атанасов, Михаил Димитров, Соня Хоанг, Атанас Монов, Димо Иванов, Мариян Димитров, Даниела Филипова, Виктория Симеонова, Марияна Дончева.

Роберто-Агире Сакаса е изключително успешен млад американски драматург, сценарист и писател (роден 1973 г.) Завършил е Университета Йейл. Автор е на повече от десет пиеси, сценарист е на много успешни телевизионни комедийни сериали, игрални филми, както и на художествени книги. Пиесата „Магична мощ” е поставена за първи път в театъра на Университета Йейл. Има няколко реализации в различни театри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА