Last news in Fakti

26 Март, 2015 20:12 965 1

Инициатива за обогатяване литературните познания на нацията стартира в Тайван

  • „четене на тайванската литература”-
  • сериал-
  • тайван-
  • министерство на културата-
  • литература-
  • японски колониален период

Става дума за превръщане на класически литературни произведения в сериал

Инициатива за обогатяване литературните познания на нацията стартира в Тайван - 1
Courtesy of MOC

Телевизионен сериал на база на класически тайвански романи бе стартиран на 25 март от Министерство на културата, което е доказателство за огромните усилия от страна на правителството за насърчаване на местната литература.

„Искаме да привлечем повече хора към света на литературата чрез все по-популярното средство телевизионната драма”, каза министърът на културата. „С въвеждането на изключителни литературни произведения по този начин ние също така се стремим да повишим  информираността на нацията за нейното минало”, допълни той.

Посветени на времето от Японския колониален период (1895-1945) до 21в., 10-те епизода, кръстени „Четене на тайванската литература”,  разкриват на зрителя важните исторически и социални промени. Адаптирани от Rice Film International Co. Ltd, епизодите са вдъхновени от творбите на едни от най-известните писатели като Чу Тиен –вен, Ляо Ю-хуи и Саймън Рапонги.

Министърът на културата сподели своето мнение за един от 25-минутните епизоди  „Хартиеното момче”. По негови думи последният е особено впечатляващ. Той се базира на житейския път на своя автор и разказва историята на млад местен мъж, напускащ Тайван за да сложи началото на своя нов живот в Япония. Като разносвач на сутрешната преса той бива експлоатиран от своя работодател и това го кара да се присъедини към своите колеги в битка за по-добри работни условия и защита на човешките си права. „Темата на епизода говори много за тъмната страна на японското управление”, заяви министърът, добавяйки, че посланието, което носи актуално и днес заради увеличаващите се нива на социална несправедливост в световен мащаб.

Също толкова забележителен по думите на министъра е и епизодът „Суетата в края на века” от Чу Тиен-вен. Вдъхновена от постмодерния живот в Тайпе, историята обрисува добре познатия модел на загубата на младостта и се докосва до въпроси като меркантилността и низките страсти.

Продуциран от седем директори, сериалът стартира на 29 март по National Geographic Channel. В допълнение към всеки епизод ще има и 5-минутен клип с интервюта със самите писатели, учени, критици и други литературни светила, който ще е на разположение и в YouTube.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    0 0 Отговор
    и отново Тимофеева с без-мислените си статии