Last news in Fakti

27 Март, 2015 16:46 1 236 0

Тайван издаде историческа книга за живота и културата на местно племе

  • тайван-
  • племе-
  • книга-
  • аборигени-
  • фотографии-
  • японски колониален период-
  • население атаял-
  • планинския район илан-
  • татуиране на лице

Произведението включва интересни факти за бита и културата на племето, а също и карти и различни фотографии

Книга за историята на автохтонното население Атаял в планинския район Илан в Тайван, както и 25-те свързани с нея карти и фотографии бяха публикувани от местната власт в североизточната част на окръга в Тайван.

„Тези публикации са резултат от усилията за документиране на нашето ценно аборигенско минало през последните 20 години”, заяви магисратът на окръг Илан Линг Чунг-Хсиен. „Ние сме развълнувани и искаме да използваме публикациите, за да насърчим по-доброто разбиране на тази специална част от нашата история”, допълни той.

Според него книгата е преводен материал от редица административни документи, съхранени от времето на Японския колониален период (1895-1945). Тя предлага  достоверна информация за живота на племето и характерните за него практики и ритуали. Вдъхновяващи са и 220-те черно-бели снимки, разкриващи различни аспекти от племенния живот за периода 1912-1960г.

Племето, за което разказва книгата, първоначално се е прехранвало с лов, риболов и отглеждане на различни култури. Друг част от заниманията им включва тъкачество, плетене на мрежи и дървообработване. Част от културата им са специфичните музикални инструменти и танци. Известни са с татуирането на лицата си. Актът на татуирането е много важен за племето, но тази чест трябвало да се заслужи. За мъжете това ставало, когато донесат човешка глава или череп, което  показвало тяхната сила и мъжество и било гаранция за богата реколта. Жените от своя страна трябвало да овладеят умението да тъкат около 10-12-годишна възраст и само тогава получавали правото да се татуират. Само тези с татуирани лица имали правото да се оженят. Тези и още много други любопитни факти са включени в книгата.

 „Чрез тази и други подобни инициативи ние ще продължим да съхраняваме богатото местно наследство на Илан”, заяви Лин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА