Last news in Fakti

27 Март, 2015 20:39 2 096 0

Засилваме културните връзки с Черна гора

  • черна гора-
  • култура-
  • спогодба
Засилваме културните връзки с Черна гора - 1
Снимка: МК

Днес в Министерския съвет министърът на културата на Република България Вежди Рашидов и министърът на културата и средствата за масова информация на Черна гора Павле Горанович подписаха Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Черна гора за сътрудничество в областта на културата.

Официалната церемония се състоя днес в Гранитна зала на Министерския съвет в присъствието на българския премиер Бойко Борисов и на министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение  у нас, съобщиха от МК.

Министърът на културата и средствата за масова информация на Черна гора Павле Горанович е в състава на делегацията на министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович по време на официалното му посещение в Република България на 27 март 2015 г.

Подписването на тази Спогодба, която се сключва за срок от пет години, има за цел да установи общите договорно-правни отношения между Република България и Черна гора при осъществяване на сътрудничеството в областта на културата. В Спогодбата се регламентират възможностите за сътрудничество в областта на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно наследство, киното, музиката и танца. Уточняват се и ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство. Спогодбата включва и сътрудничество в областта на защитата на авторските права и предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности, съгласно националното законодателство и съответните международни споразумения, подписани от договорните страни. В документа е записано, че страните ни ще разглеждат и възможностите за организиране на Дни на културата на реципрочна основа. 

В Спогодбата между правителството на Р. България и правителството на Черна гора за сътрудничество в областта на културата се посочва, че страните подкрепят инициативите и формите на културен обмен и насърчават тяхното обогатяване, като създават благоприятни условия за пряко сътрудничество между държавните, обществените и частните организации и отделни лица в областта на културата и културното наследство. България и Черна гора ще насърчават взаимните покани между културните дейци и експерти за участие в международни прояви в сферата на културата, изкуствата и културното наследство, които се провеждат в двете страни. Страните ще поощряват развитието на контакти в областта на музиката и танца, като разменят информация относно провеждането на музикални и танцови фестивали, конкурси и семинари и други подобни прояви в съответните страни, с оглед улесняване участието в тях на представители на другата страна, съгласно регламента на всяка отделна програма.

България и Черна гора ще поощряват на реципрочна основа сътрудничеството и в областта на театралното изкуство, като създават преки контакти между драматичните и куклени театри. Страните ни ще си сътрудничат и в областта на изобразителното изкуство, като обменят индивидуални и колективни изложби от съвременното изобразително изкуство, графика, пластичните изкуства и други форми на художествено изразяване, както и на реципрочна основа - изложби в областта на културното наследство (по силата на специално подписани за целта договори). Предвижда се страните ни да насърчават сътрудничеството на реципрочна основа между музеите и галериите и участието на художници в програми за професионално и академично обучение, творчески обмен, участия в симпозиуми и образователни семинари. България и Черна гора ще насърчават и сътрудничеството между библиотеки, музеи и архиви в областта на защитата и опазването на културното наследство и възстановяването на културна собственост чрез обмен на експерти и нови технологии.

Двете страни ще си обменят информация и ще си сътрудничат за предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности и активи, в съответствие с техните национални законодателства и международни задължения.

Спогодбата предвижда страните ни да поощряват прякото сътрудничество в областта на кинематографията и други аудиовизуални дейности, по-специално - чрез взаимното представяне на филмови програми, насърчаването на копродукциите и разширяването на контактите между филмови дейци в областта на филмовите изкуства и продукции.

България и Черна гора ще си сътрудничат и в областта на книгоиздаването и книгоразпространението, като подпомагат превода на съвременна литература. Страните ще си съдействат и за установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни. Двете държави насърчават сътрудничеството и в сферата на нематериалното културно наследство, традиционните музикални и танцови изкуства, като ще отправят покани към професионални и любителски ансамбли за участие на реципрочна основа в международни фестивали и конкурси, провеждани в съответната страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА