28 Март, 2015 18:25 2 512 1

ВиК счупи делва от ІV век в центъра на Варна

  • варна-
  • делва-
  • вик-
  • счупи-
  • іv век-
  • археолозите

Служителите и машините на водното дружество влезли без да предупредят археолозите и без да се съобразят с тяхната работа

ВиК счупи делва от ІV век в центъра на Варна - 1
Снимка: Варна Утре

Машина на ВиК е пукнала делва от IV век, която археолози намериха непосредствено преди разкриването на крепостната стена на античния Одесос, научи Varnautre.bg. След поредната авария днес багер на водоразпределителното дружество е влязъл в археологическия обект и е започнал да копае напречно, вследствие на което делвата е счупена. Все още не е ясно какви други поражения са нанесли служителите на ВиК.

В разкопките бе открит и некропол, по-древен от крепостната стена, но състоянието на човешките останки, след газенето на ВиК, не е ясно.

"Поне не са успели да ударят стената", коментира пред регионалната медия д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. По думите му, в музея имат опит и ще успеят да залепят делвата. По-рано днес Валери Йотов обясни, че само вода и лоши метеорологични условия няма как да компрометират разкопките, но уточни, че намесата на ВиК е успяла да го направи. 

Йотов разказа, че служителите и машините на водното дружество са влезли, без да предупредят археолозите и без да се съобразят с тяхната работа. Припомняме, че разкопките станаха официален археологически обект със заповед на Министерството на културата на 12 март. Според нея в последвалите 22 дни се налага забрана за извършване на строително-ремонтни дейности по бул. "Княз Борис I" - в участъка от т. нар. “дупка” до хотел "Черно море".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баце

    1 0 Отговор
    Това са хората ,които когато работят ,един копае а 5-6 го гледат!Язък за делвата!